Građevinski fakultet u Subotici proslavio 47.rođendan otvaranjem Međunarodne konferencije

„Savremena dostignuća u građevinarstvu“ naziv je osme po redu Međunarodne konferencije, koja se održava od 22. do 23. aprila 2021. godine na Građevinskom fakultetu u Subotici. Ovom konferencijom, koja se bavi aktuelnom tematikom iz građevinarstva i srodnih oblasti, Fakultet je obeležio 47 godina svog postojanja.

Tim povodom učesnike konferencije pozdravio je prof. dr Vladimir Stojanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

„Građevinski fakultet u Subotici je važna karika u visokom obrazovanju AP Vojvodine, pa i čitave Srbije. Od ove institucije se s pravom očekuje da, kroz inovativne studijske programe, aktivan naučni rad, kao i obrazovanje kompetentnog kadra, pruži značajan doprinos u razvoju građevinarstva i privrede u Subotici, Vojvodini, te najzad i u celoj Srbiji“, naglasio je pomoćnik Stojanović.

Konferencija treba da ukaže na orijentaciju glavnih pravaca razvoja nauke i struke u oblastima građevinarstva koji bi odgovarali uslovima i potrebama u ovoj fazi izgradnje naše zemlje. Pored toga, ova konferencija je prilika da se razmotri stanje zakonske regulative u ovim oblastima kao i potreba njenog usaglašavanja sa najnovijim Evrokodovima koji se primenjuju u zemljama Evropske unije.

Očekuje se da konferencija okupi istraživače, eksperte, inženjere i zvanične predstavnike nadležnih institucija, i privrednih organizacija zainteresovanih za razmenu naučno-stručnih informacija i iskustava. Biće to prilika da se ostvari saradnja sa univerzitetima iz okruženja: Temišvar, Brašov, Osijek i Slavonski Brod.