Додељени уговори о финансирању заједничких научноистраживачких пројеката

Уговорe о финансирању Заједничких истраживачких пројеката научноистраживачких организација чији је оснивач АП Војводина у сарадњи са научноистраживачким организацијама Републике Српске, уручио је данас покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић. Уручењу уговора присуствовали су ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радосав Гајанин, декан Медицинског факултета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић, као и руководиоци пројеката Медицинског факултета, Универзитета у Новом Саду.

Према речима покрајинског секретара Милошевића ове године је финансирано шест пројеката из медицинских наука за које је Секретаријат издвојио шест милиона динара.

„Овим пројектима желимо да покажемо да нам је стало до успостављања нових стандарда у научноистраживачкој делатности, али и до нове праксе у раду медицинских установа. Показало се да у овом подухвату имамо достојне партнере, као што су Медицински факултет и Универзитет у Бањој Луци“, казао је секретар Милошевић и додао да следеће годину планира да издвоји 12 милиона динара за заједничке пројекте.

„Надам се да ћемо формирати заједнички буџет у сарадњи са Републиком Српском, као и да ће бити обухваћена истраживања не само у биолошко-медицинским наукама, већ и у техничким и друштвено-хуманистичким наукама“, закључио је секретар Милошевић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радосав Гајанин подсетио је да је Споразум о сарадњи на реализацији заједничких пројеката у области високог образовања и научноистраживачке делатности потписан прошле године између Покрајинске владе АП Војводине и Владе Републике Српске, као и да ће сваке године бити утврђена научна област у оквиру које ће се финансирати заједнички истраживачки пројекти.

„Ове године се реализује шест пројеката из медицинских наука, и то по два пројекта из кардиологије, онкологије и инфективних болести“, рекао је ректор Гајанин.

Декан Медицинског факултета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић је истакао да Медицински факултети у Новом Саду и Бањој Луци од раније имају добру и богату сарадњу, будући да је велики број колега завршио и академске и специјалистичке студије у Новом Саду.

Циљ финансирања заједничких пројеката је унапређења регионалне сарадње у погледу научних истраживања и образовања, што свакако представља незаобилазан фактор свеобухватног развоја, као и  институционалног повезивања, развоја међусобних односа, традиционалних веза и узајамног разумевања.