Секретар Милошевић на отварању изложбе у Архиву Војводине

Изложба „Уточиште у равници. Грци у Војводини 1945–1949. Кроз архивску грађу“, отворена је данас у Архиву Војводине у Новом Саду, у присуству секретара амбасадe Републике Грчке у Београду Константиноса Андрулакиса, покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића и других угледних званица.

Поздравивши присутне секретар Милошевић је рекао:

„Ми смо пријатељи због једне речи која је детерминанта свих околности које су нас зближиле. То је реч љубав. Та љубав има религијску димензију, још од оснивања Хиландара, историјску када смо се у 19. веку, ратујући, решили и једни и други турске окупације, али и демократску где су оба народа, напослетку, прешла са монархистичког на парламентарно уређење.“

„Све што се дешавало у историјском вихору наших народа може само да објасни појам љубав. Тако је било, тако јесте и тако ће бити. Можда је било и  неких трапавих корака на том путу које теже можемо разумети. Живимо у окружењу интереса и неких других вредности живота. Међутим, данашњи тренутак је диван и треба га славити и надам се да ће изложба Архива Војводине бити инспирација и другима да исијавају љубављу грчко-српског пријатељства“, казао је професор Милошевић.

Изложба и документарни филм снимљен у марту 2023. године у месту Нотиа у Грчкој, са некадашњим становницима Војводине и њиховим потомцима, представљају аутентично сведочанство о делу историје Буљкеса (данас Маглић), као и других места у АП Војводини. Архив Војводине поседује документа која се односе на догађаје од њиховог доласка и боравка, све до избијања сукоба са Информбироом, када је највећи број грчких емиграната био принуђен да се поново сели у друге државе, првенствено источног блока.

Циљ изложбе и пратећих активности је подсећање и упознавање шире јавности о животу грчке националне мањине у Федеративној Народној Републици Југославији у послератном периоду. Специфичност изложбе је између осталог и у томе што ће посетиоци први пут имати прилику да виде документа која говоре о овим догађајима, али и предмете по чему је прошлост Буљкеса у домаћој и светској историографији позната. Тадашњи становници Маглића, уживали су потпуну аутономију у односу на државу (штампали су сопствени новац, примењивали своје законе и др.). Међутим, остало је врло мало трага о њиховом животу у АП Војводини, те ће ова тематска изложба оживети сећање на овај догађај.

У културно-уметничком програму учествовали су чланови удружења српско-грчког пријатељства „Ирида“ из Сремске Митровице и „Кантакузина“ из Смедерева.

Изложба је организована уз учешће пројектног тима Архива Војводине, представника Грчког националног савета у Србији и гостију из Грчке и Чешке који су живели у Буљкесу, у послератном периоду.