Шест деценија Високе школе „Сирмиум“

Свечана академија поводом 60 година постојања и рада Високе школе струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре „Сирмиум“ одржана је у четвртак 26. маја 2022. године у свечаној сали Школе. Свечаности су присуствовали покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић и заменик градоначелнице Града Сремска Митровица Петар Самарџић.

Према речима покрајинског секретара Милошевића постојање оваквих школа, а само их је пет у Војводини, сведочи да се поштују различитости, док два блока основних специјалистичких и мастер студија осликавају реалне друштвене потребе.

„Оно што је много важније јесте потреба да се увек прати раст и развој друштва и да школа представља његов својеврстан рефлекс. Зато верујем у постојаност нових 60 година ове Школе“, нагласио је секретар Милошевић.

Висока школе струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре „Сирмиум“ основана је 16. јуна 1962. године. Школа данас има 502 студента, 7 студијских програма, два нивоа студија и 2 образовна научна поља.

„Наш задатак је даље да трансформишемо наше студијске програме и да тако омогућимо још више будућих кандидата, који ће уписивати студијске програме у друштвено-хуманистичком, медицинском и техничко-технолошком образовном пољу“, истакао је др Дејан Савичевић, директор Школе.

Кроз своју историју Школа је прошла кроз све образовне реформе у земљи. Настала је као учитељска виша школа, те је старији Митровчани памте као Педагошку академију. Данас су формирани нови смерови, којима школа потврђује да се налази на добром путу ка трансформацији у академију струковних студија, а у плану је и имплементација кратких студијских програма.