Додељена средства даровитим студентима

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем у Покрајинској влади за студенте који су добили средства на Конкурсу за даровите студенте у установама високог образовања чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина за 2021. годину.

Поздрављајући присутне студенте секретар Милошевић је истакао да је ово важан дан не толико због номиналног износа који је издвојен по овом конкурсу, већ због чињенице да данас промовишемо један вид изузетности, што због просека током студија и кратког рока завршетка студирања, као и због тога што ови студенти имају жељу да раде и тако стекну радно искуство током школовања.

„Покрајинска влада ће и убудуће подржавати оне најбоље, без обзира на то да ли иду на скијање или добијају награде због вредног учења и рада, али увек потенцирајући, пре свега изузетност“, нагласио је секретар Милошевић и додао да је поштујући дуални концепт образовања, осим науке и високог образовања, увек важно укључити и праксу.

„Пракса је нешто што студенте припрема за будући позив и професионалну каријеру, даје им могућност да једног дана не крену од нуле, већ им пружа одређени континуитет у неговању културе рада. Веома је важно да се искаже одговорност сваког појединца и покаже да он није неко ко ће чекати шансу да га неко запосли, него он сам тражи ту шансу“, казао је секретар Милошевић и додао да верује да ће неки од ових студената у будућности радити у Научно-технолошком парку при старт ап компанијама.

„Видим више порука које произилазе из оваквих и сличних пројеката. Једна је – увек учење, али и висока радна култура која може да исходује и до креативности, иновативности, али и до сасвим друге димензије посла када он постаје и бизнис“, закључио је секретар Милошевић.

Ове године средства у износу од два милиона динара добило је 13 даровитих студената са пет факултета Универзитета у Новом Саду, које ће у наредних десет месеци стипендирати Секретаријат са 15 хиљада динара месечно, док ће минимум 5 хиљада динара бити у обавези да обезбеди послодавац, односно приватна компанија.

На овај Конкурс могу аплицирати студенти од II до V (и VI) године основних студија и студенти другог степена студија који нису у радном односу, односно који су одмах по завршетку основних студија наставили студије другог степена. Такође, услови конкурса су подразумевали да студенти морају бити уписани први пут у текућој школској години на студије првог или другог степена, чије се школовање финансира из буџета, да су држављани Републике Србије, да нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања, да нису корисници других студентских стипендија, као и да имају пребивалиште на територији Аутономне покрајине Војводине.