Мировић: Научно-технолошки паркови симбол модернизације Србије

„Захваљујући заједничком раду Покрајинске владе и Владе Републике Србије завршили смо велику инвестицију и данас отворили другу фазу Научно-технолошког парка у Новом Саду, који, заједно са другим научно-технолошким парковима, представља симбол модернизације Србије“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, након што је заједно са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић присуствовао отварању Научно-технолошког парка у Новом Саду.

Том приликом они су уручили 20 уговора за институте, фирме и стартап компаније које су од данас чланице Научно-технолошког парка.

„Ова инвестиција је од великог значаја за целу нашу земљу, јер ће се у овом простору стварати производи који ће у будућности имати вишеструко већу вредност у односу на вредност инвестиције коју смо реализовали“, рекао је Мировић.

Председник Мировић и премијерка Брнабић обишли су данас и радове на изградњи Института „Биосенс“, који ће, како је најављено, бити завршени у јануару 2023. године.

Брнабићева је истакла да ће овај научно-технолошки парк бити један од најбољих у овом делу Европе.

„На овом месту, у оквиру овог НТП-а, имамо факултет, велике компаније које имају своје развојне центре и стартап иновационе компаније које ће са њима сарађивати, што представља мали екосистем и својеврсну фабрику знања, иновација и додатне вредности за целу нашу земљу“, навела је Ана Брнабић.

Догађају је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је рекао да је ова инвестиција најбоља комбинација науке, знања, интелигенције и економије, нешто што представља четврту индустријску револуцију.

Директор Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандро Брагонзи казао је да је Научно-технолошки парк најбоља веза између прошлости и будућности, науке и привреде.

„Изградњом овог објекта остварен је сан о Научно-технолошком парку у Новом Саду који су сањале деценијама уназад генерације студената и професора“, изјавио је директор НТП-а Небојша Дракулић.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.