На Универзитету у Новом Саду уручена признања “Др Зоран Ђинђић” младим научницима и истраживачима

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које се у Војводини додељује осамнаесту годину за редом, уручено је данас у амфитеатру Централне згради Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор манифестације је Универзитет у Новом Саду.

Поздрављајући присутне проф. др Мирка Лукић Шаркановић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност подсетила је да се премијер Зоран Ђинђић, током свог академског и политичког деловања, залагао за развој образовања, као главног стуба напретка сваког модерног друштва.

„Улагање у образовање и науку је најбољи показатељ да је друштво на добром путу, на путу прогреса. Данас се подсећамо неких важних чињеница, које леже у темељима сваког модерног друштва. Пред нама су стубови тог друштва, који су, пре свега, својим напорним радом, знањем, залагањем, идејом  показали да желе бољу будућност за себе, своје ближње, своју Србију. На нама је одговорност да им омогућимо услове за рад и напредовање, да их чујемо и да синергијом, спајајући младост и искуство, направимо од Србије државу у којој ће желети да живе и раде, не да из ње оду“, закључила је заменица Лукић Шаркановић која је овогодишњим лауреатима уручила награде.

Прва награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача припала је др Вањи Шерегељ, истраживачу сараднику на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду.

Лауреат Друге награде је др Саша Костић, научни сарадник на Институту за низијско шумарство  и животну средину Универзитета у Новом Саду.

Трећа награда „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача припала је др Горани Мијатовић, доценту на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Према речима добитника Прве награде „Др Зоран Ђинђић“ др Вање Шерегељ, која се у име награђених обратила присутнима задатак сваког научника је да не касни за новим сазнањима и да мењају већ постојеће теорије у светлу нових и поузданијих чињеница.

„За младог научника ова врста награде представља више него изузетан подстицај у свему оном чему стремимо. Убеђена сам да млад човек својим залагањем и ентузијазмом може да учини ово друштво бољим за будуће генерације“, казала је др Вање Шерегељ.

Добитник награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2021. години је Никола Ачански, за мастер рад „Ништавило свести, егзистенцијално-дијалектички приступ у филозофији духа“, који је одбрањен на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Награду је уручила др Сабина Халупка Решетар, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду.