Одржана Међународна конференција „Интеркултуралност у образовању 2021.“

Седма по реду међународна научна конференција „Интеркултуралност у образовању 2021.“, у организацији Педагошког завода Војводине и Одсека за словакистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, одржана је онлајн, путем Зум платформе, у суботу 2. октобра 2021. године.

Одржавање Конференције помогао је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Тим поводом учеснике конференције поздравила је проф. др Анастазија Стојшић-Милосављевић, помоћник покрајинског секретара за научноистраживачку делатност, која је истакла да за културу и науку границе нису битне.

„Осим размене стручног и научног мишљења, циљ оваквих догађаја је развијање међудржавне и међунационалне научне комуникације, али и јачање пријатељства међу учесницима. Овакав догађај је промоција и покрајине Војводине, као мултикултуралне и мултинационалне средине у  Србији, и у срцу Европе. Поред науке и културе, данас су овде у фокусу словачки језик, настава на словачком,  словачка књижевност и превођење, али и утицај медија на образовање Словака“, казала је помоћник Стојшић-Милосављевић и додала да је Секретаријат и претходних година одобрио више научних пројеката који се баве проблематиком националних мањина.

На Конференцији је било речи о интеракцији интеркултуралности и наставе, језика, књижевности, историје, превођења и утицају медија, а радни језици су били сви словенски језици који се изучавају на Филозофском факултету у Новом Саду.

Конференцији су присуствовали и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошки развој Анамарија Вичек, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине Жужана Мацко и представник Националног савета Словачке националне мањине у Србији Светлана Зорњак.