Одржана промоција књиге легендарног Фила Џексона под називом „Свети обручи“

Промоција књиге “Свети обручи”, легендарног кошаркашког тренера Фила Џексона, одржана је у суботу 9. октобра 2021, у оквиру дводневног Техничког курса за тренере из области кондиционе припреме који је Олимпијски комитет Босне и Херцеговине организовао за младе тренере из 20 различитих спортова, са циљем размене знања, искустава и идеја.

Промоцији књиге присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који је у свом излагању нагласио да је кључ успеха екипа које је Фил Џексон водио у мотивацији сваког играча понаособ, те да суштина победе лежи у снази тима, а не појединца. Такође, истакао је да сваки играч у тиму има важну улогу, без обзира на индивидуалне способности и могућности, које уједињене креирају победничку енергију и дух.

Олимпијски комитет Босне и Херцеговине одлучио је да ову књигу учини доступном босанскохерцеговачкој олимпијској заједници на бошњачком, хрватском и српском језику, како би босанскохерцеговачки тренери могли да уче и унапреде своје вештине.

Председник Олимпијског комитета БиХ Маријан Квесић изјавио је да се ради о изврсном издању које има вишеструке вредности.

“Књига “Свети обручи” не представља само штиво са “срећним завршетком” или књигу у којој су дата јасна упутства тренерима шта треба да раде. Ова књига, такође, не представља ни причу о томе како је један човек тренирао најбоље спортисте на свету и освојио све што је било могуће освојити у једном спорту. Ова књига представља животну филозофију, коју ће сваки тренер разумети на свој начин и креирати свој пут, креирати своју препознатљивост и своју животну филозофију која ће га водити до тренерског и животног успеха”, рекао је Квесић.

Проф. др Изет Рађо, потпредседник Олимпијског комитета БиХ у осврту на дело “Свети обручи” је између осталог истакао круцијалну важност остварења визије и сна, као суштине остварења путем духовног приступа потпуног присуства у сваком тренутку, а не само када ствари иду онако како бисмо желели. Бити присутан у сваком тренутку, односно, бити свестан је семе разумевања. Како почињемо да примећујемо себе и друге, онаквим какви јесмо, без расуђивања, саосећање тече природно – а оно је неопходни темељ за проналажење средњег пута између крајности у којим је Фил Џексон, као тренер, преточио визију и снове у стварност, поставши један од најбољих и најтрофејнијих тренера свих времена.