Отворена конференција Ипа пројекта – ЕЛЕКТРА

На Департману за физику Природно – математичког факултета, Универзитета у Новом Саду данас је отворена конференција ЕЛЕКТРА – „Регионалне туристичке атракције инспирисане космосом“, која се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија.

Учеснике конференције поздравила је проф. др Анастазија Стојшић-Милосављевић, помоћник покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност истичући да за науку и културу границе нису битне, а да је небо граница и да то није само метафора, већ представља предмет сарадње између научних сарадника Фондације астрономске опсерваторије из Баје и професора Природно – математичког факултета у Новом Саду, као и астрономских удружења из Новог Сада и Бачке Паланке.

„Развијање добросуседских односа је могућ, пре свега развијањем заједничке научне мисли. Мултикултурална и мултинационална Војводина ће и овај пут промовисати науку са својим партнерима из Мађарске, што ће дати допринос нашој интеграцији у европске и светске научне токове“, нагласила је помоћница Стојшић-Милосављевић.

Успостављање дугорочног развоја туристичке понуде укључивањем астрономских посматрања и едукацијом на пољу астрономије, представља иновативан приступ развоју туристичких производа на овим просторима.

Овај пројекат омогући ће посете локалитетима културног и природног наслеђа, као и очување културног наслеђа кроз јачање идентитета локалних заједница проучавањем и промоцијом историје и астрономије, као и сарадњом са музејима у пограничном подручју Мађарске и Србије.