Откривена спомен – биста проф. др Мичуринa Мирчетa Берарa у Кикинди

Спомен-бистa истакнутог професора др Мичурина Мирчетa Берара свечано је данас откривена у холу Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди. Берар је био професор физичког васпитања, истакнути спортски радник, велики прегалац у више спортских грана, који је дао немерљив допринос теорији физичке културе на овим просторима.

Тим поводом присутнима се обратио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакавши да је данас врло важан дан у историји Кикинде, али и целе Војводине, као и свих оних који баштине историју физичке културе, као процес који говори о нашем самопоштовању.

„Професор Берар је дао немерљив допринос култури сећања и сврстао се, раме уз раме, са великанима попут: Ђорђа Натошевића, Тихомира Остојића, Павла Миљушевића, Глигорија Мирковића и Александра Деметровића“, нагласио је секретар Милошевић и додао да инспирисани делом професора Берара можемо сачувати оно што је кроз историју мукотрпно стварано, а данас представља праксу у педагошком раду.

„Модеран систем физичког васпитања подразумева да је он део како педагошког процеса тако и нашег квалитета живљења, а професор Берар је дао велики допринос физичком васпитању, спорту и рекреацији“, казао је секретар Милошевић.

Професор Берар је у току свог плодоносног рада објавио више од 100 научних радова у различитим научним часописима код нас и у иностранству. Био је излагач на различитим стручним скуповима у Ослу, Темишвару, Софији, Солуну, Кијеву, као и у великом броју градова на просторима бивше Југославије.

Био је истакнути члан Балканског удружења за историју физичке културе и спорта, и члан Матице српске.

Радио је на Педагошкој академији у Кикинди предавајући Методику физичког васпитања, затим је био редовни професор на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду и на Педагошком факултету у Сомбору.

Положио је темеље развоју рукометне школе у Северобанатском округу; побринуо се да тенис заживи у Кикинди први пут после Другог светског рата и организовао међународне сусрете у том спорту.

У његову част је на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду, у недељу 17. октобра 2021, отворена је стручно педагошка спомен-соба Мичурина Мирче Берара, која је опремљена савременим дидактичким наставним средствима за извођење наставе Историје физичке културе.