Само у овој години Покрајина издвојила 70 милиона динара за финансирање дугорочних пројеката

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас 74 решења и уговора за финансирање пројеката од значаја за развој научноистраживачке делатности АП Војводине за пројектни циклус 2021‒2024. године.

За нови четворогодишњи циклус научноистраживачких пројеката, само за ову годину, издвојено је 70 милиона динара. На Конкурс су се јавиле укупно 24 научноистраживачке организације са 171 предлогом пројеката. Након евалуације и бодовања од стране стручних комисија, одлучено је да 74 пројекта буду финансирана наредне 4 године.

Поздрављајући руководиоце пројеката секретар Милошевић је истакао да можемо бити поносни какав потенцијал имамо у свим научним областима и да није случајно што смо се вратили на Шангајску листу и унапредили научну делатност у просеку, по истраживачу.

„Можемо да будемо бољи и зато смо охрабрили све оне истраживаче који стварају и који ће својој академској заједници подарити још једну важну идентификациону карту, јер ако нисте видљиви у научним часописима, тешко да можете говорити да сте део неке шире научне заједнице. Сигуран сам да у годишњој продукцији од 1.500 радова на СЦИ листи, можемо допринети бар 10 посто побољшању тог броја“, казао је секретар Милошевић и додао да је посебно поносан на чињеницу да од 74 пројекта, 42 пројекта воде научнице.

„Од 531 истраживача у тимовима, чак 301 су научнице, а 230 чине научници. Ове научнице су својом научном продукцијом одредиле сву могућу политику о родним идентитетима и равноправности и показале да су одавно узеле судбину у своје руке“, нагласио је секретар Милошевић.

Према речима проф. др Стевана Станковског, члана Стручне комисије из техничких наука, војвођанска академска заједница има привилегију која се огледа у члану 105. Закона о науци, који између осталог предвиђа да и АП Војводина може финансирати научноистраживачки рад, што у претходној верзији овог Закона није било експлицитно написано.

„Користим ову прилику да се захвалим секретару Милошевићу, као и целом Секретаријату који је успео да утиче на то да се исправи претходна верзија Закона“, рекао је Станковски и додао да верује да ће за четири године резултат већине дугорочних пројеката бити да у Кампусу Универзитета у Новом Саду може да се чује жамор различитих језика истраживача, који ће захваљујући овим пројектима, наставити свој истраживачки рад на Универзитету у Новом Саду.

Руководилац једног од пројекта др Вања Шерегељ истакла је да верује сваком научнику, а нарочито младим истраживачима, који кроз свет науке корачају малим корацима.

„Овакве врсте пројеката су ветар у леђа младим истраживачима и веома су значајне за даљи рад и стварање нових идеја“, закључила је др Шерегељ.

Програми научних истраживања реализују се кроз научноистраживачке активности у оквиру пројеката из осам научних области. У новом четворогодишњем циклусу финансирано је 9 пројеката из техничких наука, 10 из природно-математичких наука, 14 из медицинских наука, 9 из друштвено-хуманистичких наука, 7 из технолошких наука, 10 из правних и економских наука и 5 из спортских наука.