Секретар Милошевић на Научном скупу „Ђорђе Натошевић у свом и нашем времену”

Научни скуп „Ђорђе Натошевић у свом и нашем времену”, одржан је данас у Матици српској у Новом Саду. Учеснике скупа поздравио је покрајински секреатар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић који је подсетио да је прошло 200 година од рођења овог великог педагога, просветног радника и председника Матице српске.

„Дело др Ђорђа Натошевића представља својеврсно „сећање на будућност“ и далеко је од емоције у валоризовању прошлости, него пре свега, фокус на оно што морамо чинити у будућности. Верујем да ће резултати овог скупа показати колико већ данас имамо потребу за ренесансом друштвено-хуманистичких идеја. Остајем у уверењу да тиме исписујемо лепше странице оних вредности, које ће у будућности дати пуни смисао човековог живота, пре свих процеса образовања и школа као места „васпиталишта и училиштва“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима проф. др Драгана Станића, председника Матице српске једно од основних вредности др Ђорђа Натошевића, судећи према многобројним списима који говоре о њему, била је та што је он био истински добар човек, што је данас права реткост.

Ђорђе Натошевић био је српски лекар, педагог, просветни радник и председник Матице српске. Као главни школски референт заслужан је за велики педагошки преображај српских школа у Војводини. Први је написао уџбеник по Вуковом правопису за српске школе. Такође, у тренутку када физичко васпитање улази, као необавезан наставни предмет, само у неколико најразвијенијих европских земаља, др Ђорђе Натошевић уводи 1853. године „гимнастику“ у новосадској Српској православној великој гимназији, као обавезан наставни предмет који се оцењивао описиним оценама.

На скупу је излагао и покрајински секреатар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић са темом: „Др Ђорђе Натошевић – први српски реформатор школског физичког васпитања“.