Секретар Милошевић на свечаности поводом 15 година постојања Учитељског факултета на мађарском наставном језику

Опстанак и останак било које заједнице увек почива на школском систему, поручио је данас у Суботици покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, на свечаности Учитељског факултета на мађарском језику. Ове године Факултет обележава 15 година постојања, а истовремено и 150 година образовања учитеља на мађарском језику у Суботици.

Током деценије и по постојања, Учитељски факултет на мађарском језику у Суботици констатно је повећавао студијске и мастер програме, последњи пут пре две године када су акредитовани програми студирања комуникологије, односно васпитача за рад у домовима.

„Био је проблем у томе што у правилнику и систематизацији стручних назива није постојао, само је постојао васпитач, а сада у ново време је уграђен и васпитач за рад са старијим лицима, а ради се на томе да се угради и васпитач који ради у домовима, тако да ћемо онда надоградити на ове трогодишње програме двогодишњи мастер који ће онда затворити ту конструкцију“, рекао је декан Учитељског факултета на мађарском језику у Суботици Јосип Ивановић.

Деценија и по факултета поклапа се са још једним вредним јубилејем – веком и по образовања учитеља на мађарском језику у Суботици.

„И моја је брига, пре свега, да егзистира овај факултет, а не само вредних наставника, студената који већ петнаест година исписују најлепше странице не само мађарске, него наше, заједничке историје. Поносан сам што овај факултет егзистира једногласном вољом свих посланика у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Ово је модерна Србија коју желим и верујем да делим данас радост свих оних који верују да опстанак и останак било које заједнице увек почива на школском систему“, поручио је покрајински секретар за високо образовање проф. др Зоран Милошевић.

Наставу на овом факултету похађа око 250 студената из целе Војводине.