Секретар Милошевић уручио уговоре незапосленим докторима наука

У оквиру конкурса „Право на прву шансу“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност je и ове године ангажовао незапослене докторе наука на научноистраживачким установама са територије АП Војводине.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић, уручио је данас четири уговора истраживачима-реализаторима пројеката, који су испунили услове конкурса и добили могућност да предложене пројекте реализују на факултетима и институицијама на територији АП Војводине у наредних 12 месеци.

Честитајући кандидатима, ресорни секретар проф. др Зоран Милошевић је нагласио да су четири доктора наука препознати од стране високошколских институција као један важан научни капитал и шанса која може бити искоришћена на Универзитету у Новом Саду у науци и у настави.

„Није у питању број кандидата, а ни уложена средства која износе нешто више од пет милиона динара, колико је утрошено по овом конкурсу. Важно је да све младе, вредне и амбициозне људе региструјемо и да буду део важних процеса који ће се мењати у наредној деценији. Стратегија високог образовања налаже не само да увећамо број студената, њихову мобилност, већ и да интелектуализујемо нашу делатност. Оно што треба да представља будуће српско друштво је, пре свега, пажња у односу на високообразоване људе и оне који својим знањима доприносе увећавању друштвеног бруто производа, заправо, то је једини прави капитал на коме реално можемо градити нашу будућност“, истакао је секретар Милошевић.

Говорећи о плановима за наредни период секретар Милошевић је казао да ће средства за конкурс „Право на прву шансу“ бити увећана, будући да према незваничним подацима Националне службе за запошљавање само у Новом Саду има око 25 незапослених доктора наука, док је на територији АП Војводине више од 30 незапослених доктора наука.

„Ми смо средства за овај конкурс дуплирали за следећу годину, јер је важно сачувати конкурентност, али и дати шансу младим људима, који су великим трудом дошли до последњег степеника у образовању да започну нови пут у научном и истраживачком смислу и потенцијално, наставничком звању“, закључио је секретар Милошевић.

Јавни конкурс за реализацију акције „Право на прву шансу“ трајао је од 26. августа до 16. септембра 2021. На конкурс се јавило укупно шест кандидата од којих су четири кандидата испунила услове и добила могућност да предложене пројекте реализују на Медицинском и Филозофском факултету, Универзитета у Новом Саду.