Такмичење младих иноватора у Сомбору

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас “Данима едукативности младих предузетника и иноватора”, у Сомбору. Такмичари су ученици из школа у Сомбору, Апатину, Оџацима и Кули, старости до 17 година.

Према речима секретара Милошевића будућност се гради на темељу здравих ресурса и младих креативних људи.

“Већи број радних места могућ је уз већи уплив памети, иновација и креативности, а ми се трудимо да ухватимо корен свега овога. Није само важно стварати научно – технолошке паркове, модерне студисјке програме на универзитетском нивоу, већ је све ово веома важно осетити и у основим и средњим школама, па тај креативни потенцијал пројектовати у БДП”, нагласио је секретар Милошевић.

У свету су најскупље идеје, а најбоље имају млади људи, па су тако ученици основих и средњих школа своје оригиналне идеје представили на тридесетом такмичењу младих иноватора у Сомбору.

”Ми смо осмислили један пројекат који би служио као туристичка атракција путем целог Сомбора”, рекао је Душан Миросављенвић, ученик Економске школе у Сомбору.

“Циљ пројекта је да дамо забаву вршњацима, па у складу са тим имамо и разне активности за одрасле људе”, изјавила је Милица Пробојчевић, ученица ОШ Иво Лола Рибар у Сомбору.

“Ми смо направили презентацију о био јабукама које се не третирају хемијским препаратима”, казао је Михајло Стајшић, ученик Пољопривредно-прехрамбене школе у Сомбору.

“Наши млади се овде такмиче из четири области које имају у дуалном васпитању”, рекао је мр Хаџи Слободан Бата Симић, председник Савеза проналазача Србије.

На дану едукативности младих предузетника и иноватора учествовало је 28 екипа и 120 ученика из основих и средњих школа у Западнобачком округу.