Покрајински секретар отворио 5th International Congress “Food Technology, Quality and Safety”

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски отворио је данас, на Међународни дан хране, Међународни симпозијум “Food Technology, Quality and Safety”– FoodTech 2024, који се одржава пети пут у организацији Научног института за прехрамбене технологије – ФИНС.

“У савременом свету, питање квалитета хране, како за људе, тако и за животиње, постаје све важније, посебно у контексту брзе урбанизације, раста популације и промена у животним навикама. Управо из тог разлога, улажу се велики напори у унапређење метода испитивања квалитета хране јер су то кључни фактори који директно утичу на здравље и благостање становништва“, рекао је овим поводом покрајински секретар проф. др Бранко Маркоски.

Научни институт за прехрамбене технологије основан је 2006. године од стране тадашњег Извршног већа АП Војводине на темељу дугогодишње традиције и богатог истраживачког искуства Завода за технологију жита и брашна, Завода за технологију шећера, Завода за технологију меса, Завода за технологију воћа и поврћа, као и Завода за сточну храну.

Данашњи ФИНС је део Универзитета у Новом Саду и успешно наставља славну традицију коју су поставили заводи и захваљујући тиму младих и образованих истраживача успешно поставља нове стандарде у производњи и истраживању хране за животиње и људе

Универзитет у Новом Саду се на престижној Шангајској листи, налази између 151. и 200. места из области науке о храни и технологији хране, захваљујући ФИНС-у.

Кроз активности акредитоване Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност хране (FINSLab), реализују се пројекти, пружају се консултантске услуге, израђују студије изводљивости и елаборати, и организују бројне едукативне активности, све са циљем унапређења прехрамбене индустрије.

„У том контексту, сарадња науке и привреде постаје пресудна. Научна истраживања доносе иновативна решења за отпорније производне методе и ефикасније процесе прераде, док привреда имплементира та решења у пракси, стварајући производе који одговарају новим условима и изазовима које доноси климатска криза“, нагласио је секретар.

На конференцији ће учествовати 360 научника из 27 земаља, од чега чак 8 предавача, који се налазе на Стенфордовој листи 2% најбољих научника.

Теме које ће бити разматране током овог конгреса представљају кључне аспекте за унапређење нашег прехрамбеног система и укључују: технологију, квалитет и безбедност хране и хране за животиње, исхрану и здравље, аутентичност хране, паковање и рок трајања, као и одрживост ланца производње хране и декарбонизацију прехрамбене индустрије.