Dodeljene nagrade i stipendije Fondacije „Docent dr Milena Dalmacija“

Fondacija „Docent dr Milena Dalmacija“ je i ove godine, deveti put za redom nagradila najbolje doktorske disertacije iz oblasti zaštite životne sredine, a na konkurs su pristigli radovi doktoranata iz svih delova Srbije.

Nagrađene doktorante pozdravio je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost koji je tim povodom izrazio veliko poštovanje i divljenje porodici Dalmacija, ali i svim ljudima sa Prirodno-matematičkog fakulteta koji vode računa o uspešnom devetogodišnjem radu Fondacije.

„Nekada je motiv emocija, u ovom slučaju tuge, ali na kraju budemo ozareni radošću zato što se promovišu oni najbolji među nama i što doprinosimo rešenju nekih civilizacijskih problema, kao što je ekologija. Radom Fondacije promoviše se stvaralaštvo i izuzetnost – vrednosti koje su bile svojstvene i docentu Mileni Dalmaciji“, naglasio je sekretar Milošević i dodao da se sledeće godine, kada se obeležava deset godina od osnivanja, Sekretarijat u znatnoj meri pomoći i podržati rad Fondacije.

„Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je raspisao konkurs koji podržava naučnu izuzetnost, kojim smo predvideli 5 miliona dinara. On će svedočiti o najboljima među nama, promovišući troje nacitiranijih naučnika Univerziteta u Novom Sadu u 21 naučnoj podoblasti, ističući tako važnost pojedinca, a ne samo fakulteta i instituta“, zaključio je sekretar Milošević.

Nagradu “Docent dr Milena Dalmacija” za doktorsku disertaciju koja je dala najveći naučni doprinos iz oblasti zaštite životne sredine dobila je dr Jovana Jovanović Marić sa Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Posebno priznanje “Docent dr Milena Dalmacija” za doktorsku disertaciju koja je dala veliki naučni doprinos iz oblasti zaštite životne sredine dobili su dr Minja Bogunović sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu i dr Ivana Pajčin sa Tehnološkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

Cilj Fondacije, koja je nastala u čast tragično stradale Milene Dalmacije, najmlađeg doktoranta u istoriji Prirodno – matematičkog fakulteta, je popularizacija visokog obrazovanja, nauke, sporta i humanosti među mladima.