Održana Međunarodna konferencija „Interkulturalnost u obrazovanju 2021.“

Sedma po redu međunarodna naučna konferencija „Interkulturalnost u obrazovanju 2021.“, u organizaciji Pedagoškog zavoda Vojvodine i Odseka za slovakistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, održana je onlajn, putem Zum platforme, u subotu 2. oktobra 2021. godine.

Održavanje Konferencije pomogao je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Tim povodom učesnike konferencije pozdravila je prof. dr Anastazija Stojšić-Milosavljević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za naučnoistraživačku delatnost, koja je istakla da za kulturu i nauku granice nisu bitne.

„Osim razmene stručnog i naučnog mišljenja, cilj ovakvih događaja je razvijanje međudržavne i međunacionalne naučne komunikacije, ali i jačanje prijateljstva među učesnicima. Ovakav događaj je promocija i pokrajine Vojvodine, kao multikulturalne i multinacionalne sredine u  Srbiji, i u srcu Evrope. Pored nauke i kulture, danas su ovde u fokusu slovački jezik, nastava na slovačkom,  slovačka književnost i prevođenje, ali i uticaj medija na obrazovanje Slovaka“, kazala je pomoćnik Stojšić-Milosavljević i dodala da je Sekretarijat i prethodnih godina odobrio više naučnih projekata koji se bave problematikom nacionalnih manjina.

Na Konferenciji je bilo reči o interakciji interkulturalnosti i nastave, jezika, književnosti, istorije, prevođenja i uticaju medija, a radni jezici su bili svi slovenski jezici koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Konferenciji su prisustvovali i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološki razvoj Anamarija Viček, podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žužana Macko i predstavnik Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine u Srbiji Svetlana Zornjak.