Честитка секретара Милошевића студентима поводом Међународног дана студената

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић упутио је студентима Универзитета у Новом Саду, као и студентима свих високошколских установа у АП Војводини, честитку поводом обележавања Међународног дана студената.

„Драги студенти,

Честитам вам Међународни дан студената – посебно важан због симболике коју носи, али и сазнања да су храброст и одважност одлике неустрашиве младости, а борба за право, императив за трајно сећање на прошлост и опомена за будућност.

Поводом данашњег празника, који баштини најузвишеније сећање на идеје које су млади одувек најбоље разумели у сваком друштву, желим вам пуно успеха и добру фокусираност на стицaње нових знања у овим изазовним временима.

Верујем у вас, у вашу младост, амбицију и жељу за учењем као покретачку енергију за нове идеје, јер је учење увек била најбоља инвестиција сваког појединца, која резултира немерљиво великим богатством за добробит целокупног друштва.“

Међународни дан студената, 17. новембар 1939. године,  у свету се обележава као знак сећања на догађај у коме су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације те земље. Више од 1.200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а домови и универзитет претворени су у касарне. Данас овај дан обележавају студентске организације у целом свету.