Завршена прва фаза радова на изградњи нове зграде Медицинског факултета у Новом Саду

На Медицинском факултету у Новом Саду, поводом 61. године постојања ове еминентне високошколске установе, данас је уприличен пригодан програм.

С циљем обележавања успешног завршетка Прве фазе радова на изградњи нове зграде факултета, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић обишао је нови блок факултета. Реч је о заједничком пројекту Покрајинске владе и Медицинског факултета који ће се градити у три фазе и чија је укупна вредност 249 милиона динара, од чега је прошле године реализовано 60 милиона, а за ову годину су издвојена средства од 83 милиона динара.

„У овако лепом дану имамо неколико добрих вести: сигуран сам да ћемо имати мање заражених људи, да ћемо имати више вакцинисаних, али и да ћемо отворити један објекат који је плод синергије и заједништва, чиме доказујемо колико смо одговорни према нашој будућности“, рекао је на почетку свог обраћања професор Милошевић.

Подсетивши присутне да је већ годину дана након полагања камена темељца завршена прва фаза радова, секретар Милошевић је додао: „Морам да истакнем да смо ми партнери, јер је пре свега, ово пројекат Медицинског факултета и желим да одам признање свим запосленим на овом факултету који су, размишљајући о својим, понекад, битно различитим интересима, првенствено били мотивисани идејом да је улагање у овај објекат, инвестиција у будућност.“

„Запослени на Медицинском факултету обележили су ово тешко време и колико год да сада славимо, морамо се присетити и хиљаде медицинских радника који су у протеклих годину дана бринули о болеснима у ‘црвеним зонама’, али и оних људи који су били мимо ‘црвене зоне’ и радили у отежавајућим условима. И колико је њих изгубило живот у томе! Помешале су се и туга и понос, а ви сте показали да ‘нисте занимање’, ви сте позив. Ваша жртва нас испуњава поносом и обавезује да радимо и идемо напред.“

„Пожртвовани људи, градитељство као наша стратегија и наравно, заједништво, кључ су успеха помоћу којег ћемо остварити наше циљеве. Данас су овде и Град Нови Сад, Покрајина и Република; овде су: Медицински факултет, Српска академија наука, Универзитет – то је заједништво које обезбеђује сигурну будућност и оно је гаранција да ћемо и даље славити наше успехе“, закључио је на крају свог обраћања ресорни секретар.

Повеља поводом Дана факултета додељена је председнику Покрајинске владе Игору Мировићу и покрајинском секретару проф. др Зорану Милошевићу.

Свечаној Академији одржаној у амфитеатру Медицинског факултета, поред градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, саветнице председника Републике Србије за здравствена и социјална питања Верица Лазић, испред Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, присуствовале су проф. др Мирка Лукић Шаркановић, заменица покрајинског секретара и проф. др Анастазија Стојшић Милосављевић, помоћница покрајинског секретара, као и  представници Универзитета у Новом Саду.