Конференција за новинаре поводом Сајма књига, Изложбе уметности и Сајма образовања

На Новосадском сајму је одржана конференција за новинаре на којој су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и заменик покрајинског секретара за прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић предочили активности секретаријата током наредних сајамских манифестација.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић учествовала је на Конференцији за новинаре у Свечаном салону Новосадског сајма поводом Сајма књига, Изложбе уметности и Сајма образовања, и том је приликом најавила активности Секретаријата, институција и удружења којима Секретаријат пружа подршку на поменутим манифестацијама.

Милошевићева је истакла да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама традиционално учествује на манифестацијама у организацији Новосадског сајма, захваљујући чињеници да је оснивач 12 културних установа од општег значаја за АП Војводину, као и завода за културу националних мањина у Војводини. Све те институције имају значајну издавачку делатност, а кад им се придода и издавање књига „Форума“ и медијских кућа којима су оснивачи национални савети националних мањина, добија се завидан број издања које помаже ресорни секретаријат.

Драгана Милошевић је најавила прославу значајних јубилеја – 75 година од победе над фашизмом и 100 година од обнове Патријаршије Српске православне цркве у Сремским Карловцима, чије обележавање, медијско праћење и публицистичку продукцију помаже Секретаријат.

На крају свога излагања Милошевићева је истакла подршку пројекту „Проговори да видим ко си!“, за развијање језичке културе младих, као и Првом фестивалу ћириличних брендова, чиме се наставља успешна сарадња Секретаријата и удружења у сфери културе.

Сајам књига и Изложба уметности „Арт експо“ одржавају се од уторка, 3. марта, до понедељка, 9. марта 2020. године.

Међународни сајам образовања „Путокази”, који се одржава 15. пут, почиње у среду, 4. марта, и траје до четвртка, 5. марта 2020, речено је на конференцији за новинаре на Новосадском сајму.

Циљ ове сајамске манифестације јесте промоција образовања за све узрасте и афирмација доживотног учења. Очекује се 150 излагача из 13 земаља и близу 35.000 посетилаца.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, на Сајму учествују свих 14 факултета Универзитета у Новом Саду и три научна института.

„Ове године Учитељски факултет на мађарском наставном језику први пут наступа у својству правног лица, и као такав равноправан је са осталих 13 факултета Универзитета у Новом Саду. То је сада факултет који може организовати докторске студије, као и све друге акредитоване високошколске установе. Нама је то важно, јер представља истински квалитет образовања“, рекао је секретар Милошевић и додао да је сама природа високог образовања садржана у интернационализацији, дигитализацији и повезивању науке са привредом.

Говорећи о гостима овогодишњег Сајма „Путокази”, секретар је подсетио на повезаност Републике Србије и Републике Српске, утемељену споразумом из 2005. године, који пре свега подразумева узајамно признавање диплома.
„Присуство представника Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, као и Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, значи да морамо радити на квалитету. Наша обавеза је да једни друге подржавамо, у смислу усаглашавања квалитета високог образовања“, нагласио је Милошевић.

Тим поводом он је изразио задовољство због присуства студената Економског факултета, Одељења у Бујановцу, као и представника образовних установа руског града Нижњег Новгорода, чиме је Нови Сад постао место сусретања људи и идеја.

Учешће на Сајму, који је првенствено намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа, узеће више од 70 образовних иституција из земље и иностранства. Најављен је долазак представника факултета и високих школа из Хрватске, Словачке, Словеније, Италије, Француске и Канаде.

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић представио је активности ресорног секретаријата на предстојећој манифестацији „Путокази“. Секретаријат је учесник Сајма образовања од самог почетка – 2004. године.

„Избор будућег занимања један је од најважнијих избора у животу. Имајући у виду да већини породица данас сваки непланирани трошак представља терет, Покрајински секретаријат за образовање четврту годину заредом – путем наменског конкурса – финансијски подупире долазак средњошколаца на Сајам образовања. Ове године пријавило се 66 средњих школа са територије АП Војводине, а за превоз ученика и наставника издвојено је три милиона динара. Захваљујући овом конкурсу од 2017. године помогли смо долазак 17.000 ђака“, изјавио је Ковачевић.

Ресорни секретаријат представиће се посетиоцима, заједно са Педагошким заводом Војводине, на штанду у хали Новосадског сајма, где ће сви заинтересовани моћи ближе да се упознају не само са текућим активностима већ и са будућим плановима двеју институција.

Ковачевић је најавио наградну игру, у којој ће Новосадски сајам поклонити један рачунар. Представници Секретаријата ће на штанду прикупљати пријаве школа, а све образовно-васпитне установе позивају се да се пријаве у што већем броју.

28022020- Dragana_konferencija-10
28022020- Dragana_konferencija-19
28022020- Dragana_konferencija-8
28022020- Dragana_konferencija-12
28022020- Dragana_konferencija-4
previous arrow
next arrow
28022020- Dragana_konferencija-10
28022020- Dragana_konferencija-19
28022020- Dragana_konferencija-8
28022020- Dragana_konferencija-12
28022020- Dragana_konferencija-4
previous arrow
next arrow