Обележено 60 година Високе техничке школе у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас прослави јубилеја – 60 година постојања Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду и обишао новоизграђене наставничке кабинете и лабораторије Школе.

„На овај начин запослени у Школи су показали да размишљају о унапређењу ресурса који има велики значај у акредитацији ове високошколске институције. Задовољни смо и тиме колико Школа процентуално учествује у коришћењу буџетских средстава у односу на укупна средства, а то је 44 процената, што је за похвалу руководства и целокупног колектива“, рекао је секретар Милошевић и додао да у будућности треба и даље радити на интернационализацији и дигитализацији, али увек у правцу хуманизације, дакле на добробит запослених наставника, ненаставног особља и, пре свега, студената.

Школа је почела са радом давне 1959, као Виша машинска школа, а данас је акредитована са својих 10 студијских програма на основним и 2 студијска програма на мастер струковним студијама. Звање које се добија по завршетку је инжењер струковних студија – за први степен студија и мастер струковних студија за други степен.

Према речима проф. др Бранка Савића, директора Школе, у складу са Болоњским системом у Високој технишкој школи се образује више од 1.700 студената годишње, што је, по броју студената, чини највећом техничком школом у Србији.

„За шездесет година постојања из Школе је изашло 14.000 дипломираних студената и око 1.000 студената који су завршили мастер специјалистичке студије. То су данас успешни привредници који раде у својим или јавним предузећима, захваљујући компетенцијама које су стекли у овој Школи“, нагласио је директор Савић.

Школа поседује савремену опрему, најновија наставна средства, лабораторије и литературу неопходну за квалитетан и успешан рад студената, предавача и професора. Студенти током трогодишњег школовања и инжењерске праксе у току целог шестог семестра стичу практична знања из круга изабраних, најквалитетнијих предузећа са којима Школа има уговорену сарадњу.

Успостављена је међународна сарадња са многим високошколским установама у Русији, Словачкој, Чешкој, Француској, Енглеској, Грчкој и Сједињеним Америчким Државама.

23122019_VTS_3
23122019_VTS_4
previous arrow
next arrow
23122019_VTS_3
23122019_VTS_4
previous arrow
next arrow