Одржана годишња Скупштина Огранка САНУ у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, присуствовао је данас годишњој Скупштини Огранка Српске академије наука и уметности која је одржана у згради Платонеума у Новом Саду.

Поздрављајући присутне секретар Милошевић је рекао да сматра да Матица српска, а посебно Огранак САНУ у Новом Саду, представљају део нашег моралног отрежњења.

„Ми у политици и те како имамо потребу за мишљењем наших академика, који су слободни, независни, али исто тако и одговорни за будућност Србије“, нагласио је Милошевић и додао да у једном мултидимензионалном друштву политика није све, већ је то истина, до које можемо доћи само кроз креирање јавне политике.
Говорећи о улози Огранка Српске академије наука и уметности, секретар Милошевић је истакао да је она веома важна.

„Ми смо са уваженим академицима водили дијалог о бројним питањима квалитета високог образовања, о научноистраживачкој делатности у односу на научне области, такође и о томе колико су фундаментална и примењена истраживања данас потребна. Све у свему, то је један дискурс који се рефлектује на свакодневну политику, али и оно што нас обавезује у деценијама које долазе, када ћемо сигурно размишљати да је време четврте индустријске револуције и дигитализације, нешто што није везано за мандат, већ за квалитет друштва“, рекао је Милошевић.

Према речима председника Српске академије наука и уметности академика Владимира Костића, у Академији је покренута иницијатива да се у наредном периоду академици, али и остала стручна јавност, баве „српским питањем“ у периоду од 19. до 21. века, што ће укључивати и Косово и Метохију, нашу државну организацију, државно-правни статус, питање културе, стање језика и писма, стање српске дијаспоре, и многа друга питања.

Скупштини је поред бројних угледних академика и председника огранка САНУ у Новом Саду проф. др Стевана Пилиповића, присуствовао и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.