Освајачи бронзе на Кулинарској олимпијади на пријему у Покрајинској влади

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас свечани пријем за јуниорски тим студената са Природно-математичког факултета, који су на Кулинарској олимпијади ИКА 2020, у Штутгарту у Немачкој, освојили бронзану медаљу.

Обраћајући се студентима и представницима Факултета, секретар Милошевић је изјавио да су, упркос освојеној бронзи, они данас за њега освајачи златне медаље, јер најбоље репрезентују квалитет високог образовања.

„Природно-математички факултет, Департман за географију, туризам и хотелијерство и Катедра за гастрономију на најбољи начин су спојили науку и праксу, те кроз примењена истраживања и квалитетан рад са студентима дошли до бронзаног одличја, које за нас сија златним сјајем. Захваљујем уваженим колегама професорима, који су осмислили студијски програм оријентисан на потребе тржишта. Посебно важна чињеница је, да на овај студијски програм конкурише седам кандидата на једно буџетско место, што говори о квалитету „селекције“, али и сигурној професионалној егзистенцији на све захтевнијем тржишту угоститељских, ресторатерских и хотелијерских услуга“, закључио је секретар Милошевић.

Ове године, и то први пут, Кулинарска федерација је пријавила национални јуниорски тим као учесника Кулинарске олимпијаде ИКА 2020, једног од најзначајнијих светских такмичења, које постоји већ сто година.
Наш национални тим је са поносом представљало 11 чланова старосне доби до 23 године, а чинили су га вредни, амбициозни и млади, пожртвовани кувари из различитих угоститељских објеката у Србији и студенти гастрономије, међу којима су се налазила и три студента гастрономије Природно-математичког факултета: Душан Грујић, Владимир Јеж и Татјана Бодваји.

Према речима Душана Грујића, члана националног тима, одлазак у Штутгарт је био веома узбудљив и неизвестан, али се на крају показао и успешним.
„Ми смо пуно научили одласком на Кулинарску олимпијаду, што је заправо био и главни циљ посете такмичењу оваквог нивоа. Мислим да смо сви напредовали као тим, али и као појединци, решени да се за четири године поново пријавимо. Једина непознаница је да ли ћемо се вратити као јуниорски или сениорски тим, са још бољим резултатима“, нагласио је такмичар Грујић и додао да се наредно такмичење за које се спремају одржава за две године у Луксембургу, сличног формата, тј. тимско такмичење.

Студенти су уз интензивне тренинге у кабинетима Факултета заједно са својим предавачима, менторима и колегама интензивно тренирали више од шест месаци, а на овом такмичењу су их пратили и подржавали асистент Маја Бањац и наставник Горан Радивојевић.

Наставник демонстратор Горан Радивојевић истиче да су се потајно надали да ће освојити неку медаљу, а да је она дошла захваљујући заједничком труду и раду, као и да је посебно поносан на млађе колеге. Радивојевић је открио да је колеге на самом такмичењу саветовао да остану хладне главе, јер је то кључ свега.

Престижно светско кулинарско такмичење ИКА 2020, највеће је кулинарско такмичење које окупља 2.000 кувара из више од 59 земаља света, а посетило га је око 28.000 људи. На Олимпијади је учествовао 31 национални сениорски тим, 24 национална јуниорска тима, 29 регионалних тимова и још око 720 индивидуалних категорија из укупно 74 државе.

Припрема јела се свакодневно одвијала у 14 кухиња, које су сервирале 1200 оброка, седам кетеринг тимова је припремало 840 оброка, шест јуниорских тимова презентовало је националне бифее и осам националних тимова је презентовало своје куварске столове, дневно по 180 индивидуалних категорија.

Наш тим се према пропозицијама такмичио у две дисциплине: Ресторан нације, за коју је добио бронзану медаљу, и ИКА бифе, за коју је добио диплому у вредности бодова за 4. место.
Ресторан нације је дисциплина у којој кувари припремају мени од три ганга (предјело, главно јело, десерт), за 60 људи у временском интервалу од пет сати претприпреме и два сата припреме и издавања јела, у „а ла карт“ ресторану.

ИКА бифе је дисциплина у којој се припремају и сервирају топли и хладни, слани залогаји за 12 особа, уз јела која су прописана правилником на бази зечетине и десерт.

Учесници су били надзирани од стране високо цењених и професионалних WASC судија који су оцењивали: тимски рад, дисциплину, професионализам, прецизност, креативност, примену савремених техника и опреме, санитацију и безбедност у раду, презентацију јела и сензорне каратеристике јела, које носе највише бодова.

Поред велике подршке Факултета, у овом подухвату им је помогао и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

03032020_studenti_2
03032020_studenti_3
03032020_studenti_4
03032020_studenti_5
previous arrow
next arrow
03032020_studenti_2
03032020_studenti_3
03032020_studenti_4
03032020_studenti_5
previous arrow
next arrow