Отворена изложба „Момчило Тапавица и Матица српска“

У Матици српској у Новом Саду данас је отворена изложба „Момчило Тапавица и Матица српска”. На отварању изложбе говорио је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, који је истакао да је велико задовољство говорити о Момчилу Тапавици, јер на тај начин чувамо културу сећања, како оне различите, атипичне међу нама, никада не бисмо изгубили.
„Момчило Тапавица је био атипичан архитекта који је пројектовао зграду Матице српске и спортиста који је освојио бронзану медаљу, а до краја живота није „сазнао“ да је освојио медаљу на првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. године. Многи су то у Олимпијском комитету заборавили, али ми у Новом Саду нисмо. Захвалан сам Граду Новом Саду и свим одборницима који су усвојили одлуку о постављању спомен-бисте ове знамените личности“, нагласио је секретар Милошевић и додао да је Покрајинска влада ту да помогне, као много пута до сада.

Он је рекао да је Момчило Тапавица, колико год био различит од свих оних с почетка 20. века, заправо и те како потребан у култури српског народа, али и свих других којима је био близак – у Мађарској, Црној Гори, Мароку, Италији. Према Милошевићевим речима, Тапавица је био неко ко је својим радом, а можда и својеглавошћу, обележио то време.

Председник Матице српске др Драган Станић казао је да изложба претходи откривању спомен-бисте Момчила Тапавице, које је заказано за четвртак, 27. фебруар, испред Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду.

Изложба је подељена у четири дела, од којих је први посвећен односу Тапавице и Матице српске, други његовој спортској делатности, трећи архитектонско-грађевинском ангажману у Новом Саду и региону, а последњи део представљају експонати, тј. литература Матице српске о животу и делу Момчила Тапавице.

На изложби су говорили историчарка уметности Донка Станчић, аутор идејног решења споменика Лука Кулић и архивиста Огњен Карановић.

18022020_Tapavica_2
18022020_Tapavica_3
previous arrow
next arrow
18022020_Tapavica_2
18022020_Tapavica_3
previous arrow
next arrow