Покрајинска влада допремила помоћ народним кухињама на Косову и Метохији

Влада АП Војводине из године у годину помаже народне кухиње при Епархији рашко-призренској на Косову и Метохији, па је тако и ове године допремила помоћ у прехрамбеним производима и хигијенским средствима.

Покрајински секретар за високо образовање и научну истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је, обилазећи централни магацин и кухињу у Прековцу код Новог Брда, најавио донације и наредних година, јер како је рекао, то заслужује више од две хиљаде корисника народних кухиња, којима је дневни оброк најсигурнији ослонац преживљавања.

„Покрајинска влада је издвојила око 6 милиона динара помоћи у прехрамбеним производима, хигијенским средствима и школском прибору. Мислим да смо овом помоћи, пронашли оптималан број артикала који ће задовољити потребе народних кухиња, као потребе за хигијенским средствима становништва јужне српске покрајине“, рекао је секретар Милошевић.

Допремљена су и два камиона помоћи од 20 тона брашна, пре свега уз подршку „Митросрема“ из Сремске Митровице.

Управница народних кухиња из хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“ Светлана Стевић уз речи захвалности на донацији истиче да је протекла година била јако тешка за функционисање кухиња.

„Имали смо велики притисак и од корисника народних кухиња и од других који су били погођени епидемијом. Стабилизујемо се полако, али имамо велики број људи који траже помоћ. Трудимо се да свим помогнемо, било да је у питању храна или друга помоћ“, навела је Стевић.

Светлана Стевић позива све који могу да помогну народним кухињама, јер тиме директно помажу опстанак дела српског становништва на Косову и Метохији.

У Народној кухињи свакодневно се припремају оброци за 2.200 корисника из новобрдског, али и региона Косовског Поморавља, Клине и за ученике Богословије у Призрену, као и за потребе манастира на Косову и Метохији.

Током посете Епархији рашко-призренској, покрајински секретар Зоран Милошевић обишао је и Основну школу „Рајко Урошевић“ у селу Готовуша, Општина Штрпце и уручио ђачке торбе и школски прибор ученицима социјално угрожених породица.

На крају посете покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић обишао је Пећку патријаршију и Манастир Високи Дечани.