Покрајинска влада определила пет милиона динара за пројекте националних мањина и шест милиона за установе студентског стандарда

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења представницима високообразовних установа из АП Војводине које су добиле средства у висини од пет милиона динара за 14 научноистраживачких и развојно-истраживачких пројеката националних мањина – националних заједница и решења у вредности од шест милиона динара намењених студентским центрима „Нови Сад“ и „Суботица“, а одобрених по Конкурсу за суфинансирање текућих поправки и одржавање зграда, објеката и опреме у установама студентског стандарда чији је оснивач АП Војводина за 2020. годину.

На почетку свог обраћања, секретар Милошевић је рекао да му је посебна част да поздрави директоре Студентског центра „Нови Сад“ Зорана Мартиновића и Студентског центра „Суботица“ Ранка Чуљковића. Ови центри су заједно припремили више од 16.000 оброка током ванредног стања за исхрану пацијената у привременим ковид-болницама.

„То показује какав смо ми систем. Дакле, оно што се зацрта у Влади, Граду Новом Саду, Студентском центру, Универзитету у Новом Саду, Покрајинском секретаријату, то је једна јединствена политика – брига о човеку“, нагласио је секретар Милошевић.

Он је истакао да издвојена средства за пројекте намењене националним мањинама – националним заједницама нису велика, али да је веома важана порука која се шаље.

„Какав год да је буџет, колико год некада рестриктиван и штедљив, Покрајинска влада не одустаје од пројеката који су плод наше традиције, манира, разумевања и различитих нијанси војвођанског друштва. Припадници националних мањина то заслужују, јер је то наш идентитет и нешто што смо уткали и у систем високог образовања“, казао је секретар Милошевић и додао да су на конкурсу имали подједнаку могућност да учествују и факултети и високе школе струковних студија.

„Изузетно ме радује што смо неким високим школама струковних студија, које негују наставу на језицима националних мањина, као на пример на ромском језику, дали шансу да конкуришу и представљају равноправног партнера са осталим високошколским установама“, рекао је секретар Милошевић и додао да је посебно поносан на чињеницу да је за четири године, колико постоји овај конкурс, Секретаријат финансирао 50 пројеката којима се афирмише и негује национални идентитет националних мањина.

Ове године, 14 пројеката ће реализовати осам високообразовних институција у АП Војводини, и то: Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици, Висока школа струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици, Филозофски факултет – одсеци за русинистику, словакистику и румунистику, Висока школа струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу, Факултет пословне економије, Универзитет „Едуконс“, Педагошки факултет у Сомбору и Пољопривредни факултет.

Највише пројеката ове године одобрено је мађарској националној мањини – пет, по два русинској и ромској националној мањини, и по један немачкој, буњевачкој, словачкој, хрватској и румунској националној мањини.

Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност определила шест милиона динара за установе студентског стандарда чији је оснивач АП Војводина. Студентском центру „Нови Сад” додељена су четири милиона динара за суфинансирање извођења молерских радова у студентским ресторанима 2 и 3, док су два милиона динара издвојена за суфинансирање молерско-фарбарских и паркетарских радова у објектима Студентског центра „Суботица“.

19052020_ugovori_1
19052020_ugovori_2
19052020_ugovori_3
19052020_ugovori_4
19052020_ugovori_5
19052020_ugovori_6
19052020_ugovori_7
previous arrow
next arrow
19052020_ugovori_1
19052020_ugovori_2
19052020_ugovori_3
19052020_ugovori_4
19052020_ugovori_5
19052020_ugovori_6
19052020_ugovori_7
previous arrow
next arrow