Свечано затворено међународно такмичење у програмирању „EESTech Challenge“

Свечано затварање „EESTech Challenge“ локалне рунде и проглашење победника овог такмичења у програмирању, одржано је данас на Факултету техничких наука, а за победнички тим, који ће се у мају у Минхену такмичити са још 19 најбољих из Европе, проглашен је “Инсектицид”.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравио је учеснике речима да у недељи Сајма образовања „Путокази“ ово такмичење представља важан „путоказ“, будући да млади, креативни људи, наоружани знањем, уз подршку привредних субјеката, дају снагу привредног препорода, јер показују не само свој таленат, него и одговорност према својој будућности.

„Само дигитализована, креативна и иновативна Србија може бити партнер свима у окружењу. Хвала овим младим људима чија дела представљају прави путоказ како треба радити у образовању“, истакао је секретар Милошевић.

Финална рунда ове године одржава се у Минхену и на њој ће учествовати 20 најбољих тимова Европе. Такмичење ће се одржати у мају, а представник победничког тима “Инсектицид” Вукашин Јанковић појаснио је да се екипа бавила производњом решења за такозвану “паметну фарму”.

„То је област ИТ индустрије који се назива “интернет ствари”, широка област која се бави повезивањем мањих уређаја у један велики систем како би се они могли са даљине складно контролисати“, казао је Јанковић.

Локални комитет у Новом Саду је основан 2001. године и чине га волонтери – студенти са Факултета техничких наука. Своје циљеве спроводе кроз организовање бројних пројеката којима се промовише студентски активизам, стручно, али и лично и професионално усавршавање. На тај начин студенти добијају могућност стицања вештина које ће им бити од великог значаја за будуће каријере, а исто тако добијају и могућност да путују и на тај начин упознају колеге различитих култура и обичаја.

Учеснике такмичења поздравили су и Здравко Јелушић, председник Скупштине града Новог Сада и проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука, након чега су уручене награде победничким тимовима.