Секретар Милошевић поздравио учеснике Конгреса младих математичара Србије

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравио је учеснике Конгреса младих математичара Србије у Огранку САНУ у Новом Саду и том приликом рекао: ,,Када људи поштују своје учитеље, то нам је, некако, нормално, али када учитељи поштују своје ученике, онда је то помало необично“.

Секретар је захвалио младим математичарима што ,,својим примером показују колико можемо да идемо напред, да поштујемо једни друге и да будемо достојни и математичких и моралних принципа, у којима је управо поштовање услов да нас други поштују. Тиме истичемо битну поруку математике – хармонију, јер хармонија је нешто што показује симбиозу генерација идеја и људи који су на попришту једне помало божанске професије”, истакао је Милошевић и додао: „Математика је, заправо, у својој суштини бесконачности дубоко „религиозна“ и та ванвременска димензија ове науке је нешто у чему треба уживати и бити поносан што је оволико различитих генерација и са различитих простора заједно. Сама чињеница да се сусрећете, да сте у пријатељству, чини вас најснажнијима баш тад кад сте заједно, јер тада и радост коју осећате мултипликујете. На тај начин подстичемо једни друге да будемо бољи, а несебичност и алтруизам су за сваку похвалу и поштовање.“
Конгрес младих математичара одржава се од 3. до 5. октобра у Новом Саду, a пријавило се 107 учесника из 16 градова, са 14 различитих универзитета и из две гимназије, махом из Србије, али и из Македоније, Босне, Чешке, Белгије, Швајцарске и Кине, од којих ће њих 72 излагати своје радове. Учесници Конгреса су млади математичари са докторатом стеченим у последњих 10 година, као и студенти докторских студија.

Конгрес ће отворити четири пленарна предавања, а предавачи су наши најбољи млади математичари од којих су се неки, и поред каријере на престижним светским универзитетима, вратили у Србију. Одлуком Програмског одбора предавање ће одржати Душан Јаковетић (1983), доцент Природно-математичког факултета у Новом Саду и добитник специјалне награде ,,Др Зоран Ђинђић” за младог научника у АПВ 2017. године, коју додељују Покрајинска влада и Универзитет у Новом Саду.
Идеја Српског научног математичког друштва јесте да овим скупом повеже младе људе истих или сличних интересовања и да подстакне размену идеја, у циљу промоције математике као науке, нарочито међу младима.

Осим уважених академика, свечаном отварању Конгреса присуствовала је и помоћница министра просвете за науку проф. др Марина Соковић, као и деканица Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Милица Павков Хрвојевић. Организатор Конгреса је Српско научно математичко друштво у сарадњи са Огранком Српске академије наука и уметности у Новом Саду, Департманом за математику и информатику Природно-математичког факултета у Новом Саду и Математичким институтом САНУ.