Секретар Милошевић посетио студенте са инвалидитетом у Специјалној болници у Бањи Кањижа

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас студенте са инвалидитетом који су на опоравку у Бањи Кањижа. У оквиру одобреног пројекта Новосадског удружења студената са инвалидитетом „Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом“, који је суфинансирао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, планиран је боравак 16 студената са делимично или потпуно отежаним ходом и ослабљеном моториком, у периоду од 31. јула до 9. августа 2020. године у Бањи Кањижа, уз присуство личних пратилаца и два едукатора. Услед отежаних околности изазваних пандемијом, у Бањи борави 8 студената са својим пратиоцима, као и 2 едукатора. Приликом посете, секретар Милошевић je рекао:

„Пре свега желим да изразим задовољство што сам поново на овом месту, јер то је право место које сублимира интересе студената и нас у Покрајинском секретаријату за високо образовање, а рекао бих и целе Покрајинске владе. Јер, који је већи морални изазов од тога да се препознају они који су већ увелико себи помогли и који кроз овај програм рехабилитују своје снаге, а при томе не помажу само себи већ и онима који ће већ сутра бити студенти Новосадског универзитета. На жалост, због епидемије морали смо да преполовимо број студената који ће доћи, али договорили смо да ће ових 8 студената са својим пратиоцима остати још 10 дана. Разлог је пре свега у том што им терапија прија, а ових 20 дана ће сигурно памтити због дружења, укупног опоравка, али и дивних људи из Бање Кањижа који су показали свој професионализам и велику љубав и посвећеност да овај пројекат и убудуће буде део њиховог престижа. Они ово успешно раде већ три године, а надамо се да ће то радити и убудуће.“

„Овде се ради о градњи моста са три стране – од стране струдената, од стране нас из Покрајинске владе и од стране запослених у овом колективу“, нагласио је Милошевић.

Присутнима с обратила и Ана Илић, председница Новосадског удружења студената са инвалидитетом која се захвалила Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност на подршци у реализацији овог пројекта, већ трећу годину за редом, и додала:

„Веома ми је драго што професор Милошевић и његов тим на ово не гледају искључиво као на једноставно финансирање, већ као на прилику да се кроз интеракцију са студентима са инвалидитетом научи нешто што ће моћи даље да се примени на даљи контакт са особама са инвалидитетом и са особама без инвалидитета, јер смо, на крају крајева, ми сви исти. Овај пројекат је увод у неке нове пројекте који ће у будућности довести до тога да се особе са инвалидитетом, које се сматрају за осетљиву групу, неће више сматрати за осетљиву групу, него ћемо сви ми бити осетљива група, али осетљива на неравноправност и дискриминацију.“

И ове године, боравак студената обогаћен је садржајним културно-уметничким програмом, који се реализује у складу с препорученим мерама Министарства здравља. Студенте је забављао комичар Срђан Олман, ликовну радионицу им је одржао проф. Драган Мартиновић, а планиран је и концерт рок састава „Буби Ка“, док ће 08. августа бити у прилици да уживају у гостовању оперске уметнице Сенке Солдатовић Недељковић.

У посети студентима била je и подсекретарка, мр Катарина Ковачевић.

06082020_Kanjiza_3
06082020_Kanjiza_4
previous arrow
next arrow
06082020_Kanjiza_3
06082020_Kanjiza_4
previous arrow
next arrow