Секретар Милошевић посетио учеснике веслачке регате у Бечеју

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић обишао је данас, заједно са председником Општине Бечеј Драганом Тошићем, Кајак кану клуб Бечеј и том приликом поздравио студенте, учеснике веслачке регате у пројекту развоја воденог туризма на пловним путевима који повезују Мађарску и Србију.

Реч је о ИПА пројекту прекограничне сарадње Србија – Мађарска, под називом „Watertour“, који је настао у сарадњи Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Сегедину. Студенти оба универзитета заједно са својим професорима (укупно 50 студената и осам наставника), веслали су први пут до сада од града Тисакечке до Сегедина кроз Мађарску и наставили ка Новом Саду.

Према речима секретара Милошевића Бечеј је данас најлепши град у Војводини, зато што је сусретање различитих култура, идеја и људи нешто што представља добру формулу живљења у Војводини.

„Факултети који су у овом пројекту, пре свега Природно-математички факултет, Учитељски факултет на наставном мађарском језику, Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду и исти матични факултети Универизитета у Сегедину, јесу добре адресе које негују различитост и шаљу поруку да оснажимо туризам и еколошку свест, али и да радимо на култури заједништва која ће, сигуран сам, донети просперитет када је у питању привреда и било који облик сусретања људи и идеја“, нагласио је секретар Милошевић.

Током трајања овог пројекта биће представљени аспекти туристичких, културних и еколошких ресурса подручја Тисе и водотокова Дунав-Тиса-Дунав, као и идеја о изради туристичке руте обогаћене спортско-рекреативним и културним садржајима.

Даринка Коровљев из Канцеларије за међународну сарадњу и односе са јавношћу Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду, каже да су до сада приближно 300 километара веслали, и то врло успешно, а показали су се и као веома добар тим, будући да су свако вече припремали заједничке кампове и храну, али и да су разменили културне и језичке вредности.

„Циљ нам је да заживи ова област, као и да студенти који се школују на нашем и мађарском универзитету, могу да се запошљавају у оваквим спортско-рекреативним центрима“, казала је Коровљев.

Захваљујући пројекту „Watertour“ из Фонда Европске уније, а за потребе наставних активности у природи, факултетима спорта и физичког васпитања оба универзитета додељена је нова опрема, и то: нови чамци, весла, шатори, прслуци за безбедно веслање и други реквизити, који ће значајно унапредити процес наставе.

Такође, у току је научно истраживање које се одвија у сарадњи са свим чланицама конзорцијума, а односи се на еколошке, турстичке, демографске карактеристике, као и истраживање о заступљености физичке активности и спортским садржајима дуж реке Тисе, са циљем што бољег увида у ресурсе оба региона.

У току је израда и финалне брошуре на три језика, као и апликације за мобилни телефон, која ће садржати све информације о овој спортско – туристичкој рути, која би требало да заживи и буде доступна већ следеће године свима који су заинтересовани, а посебено студентима оба универзитета.

03092019_bBecej_2
03092019_bBecej_3
03092019_bBecej_4
previous arrow
next arrow
03092019_bBecej_2
03092019_bBecej_3
03092019_bBecej_4
previous arrow
next arrow