Секретар Милошевић присуствовао Свечаној седници Матице српске

Поводом обележавања 195 година од оснивања Матице српске, одржана је Свечана седница у уторак 29. јуна 2021. Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, уз подсећање да је овај дан традиционална рођенданска свечаност Матице српске која се уобичајено обележава 16. фебруара, али стицајем околности, услед актуелне пандемије, ове године свој празник Матица обележава са закашњењем од неколико месеци. Након тога, др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске.

Сто деведесет и пети рођендан Матице српске обележила је беседа „Моделовање времена” проф. др Јована Делића, дописног члана САНУ и потпредседника Матице српске, у којој је било речи о животу и делу Добрице Ћосића, а повод је био обележавање 100. годишњице пишчевог рођења. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, прочитала је Уредбу о Змајевој награди и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Проф. др Јован Делић прочитао је одлуку жирија да Змајеву награду за 2020. годину равноправно додели Радомиру Уљаревићу за збирку „Пепео” (у издању Космос издаваштва) и Саши Радојчићу за збирку „То мора да сам такође ја” (у издању Архипелага), чиме су се ови песници уписали у дугачку и величанствену листу добитника Змајеве награде. О награђеним књигама говорили су Ђорђо Сладоје и Селимир Радуловић, чланови жирија. Добитници награде су се својим беседама обратили присутнима, а стихове из награђених књига надахнуто је говорио драмски уметник Југослав Крајнов.

Својим присуством свечаност су увеличале многе уважене личности из друштвеног, културног и научног живота, пре свих, проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, затим господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, господин Милош Гајић, саветник у Министарству културе, као и бројни чланови, добротвори и пријатељи Матице српске и представници Српске православне цркве.