Уручени рачунари стипендистима „Привредника“ и Српском народном већу у Загребу

Српско привредно друштво „Привредник“ је данас у својим просторијама у Загребу угостило делегацију студената Универзитета у Новом Саду, која им је као донацију уручила 12 рачунара.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац-Кузмановић и 50 студената Универзитета у Новом Саду уручило је том приликом најбољим “Привредниковим” стипендистима, осам рачунара и Српском народном већу четири рачунара.

„Образовање јесте наша заједничка будућност и тако ћемо, сигуран сам, бити препознати као важан фактор развоја не само наших друштава у којима тренутно живимо, него и укупног европског друштва“, рекао је, том приликом, покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић.

Према речима проректорке за наставу Универзитета у Новом Саду Сања Подунавац-Кузмановић помажући младим талентованим људима даје им се шанса да буду активни у раду српске заједнице.

„Наши стипендисти углавном долазе из занемарених и опустошених крајева Хрватске, а њихове породице често не могу да им обезбеде основна средства за школовање. Стога ће донација Универзитета у Новом Саду бити од велике користи нашим најуспешнијим стипендистима, а нама као Друштву велика помоћ у помагању младима у њиховом образовању, али и признање и подстрек за даљи рад“, нагласио је Никола Лунић председник друштва „Привредник“.

Године 1897. Владимир Матијевић банкар и трговац завештао је своје богатство сиромашним питомцима. До почетка Првог светског рата „Привредник“ у Загребу одшколовао је 40.000 деце и омладине, а данас годишње помаже 55.