Ускоро почиње 14. Сајам образовања „Путокази“

Међународни сајам образовања „Путокази”, који се ове године одржава 14. пут за редом, има за циљ промоцију образовања за све узрасте и афирмацију доживотног учења, а обухватиће укупно 80 учесника, међу којима је 50 високообразовних иституција из земље и иностранства, свих 14 факултета Универзитета у Новом Саду и 3 научна института, 11 страних факултета и 24 средње школе.

Свој штанд на предстојећем Сајму имаће и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а тим поводом, покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић нагласио је да интерес Секретаријата, када је реч о овој сајамској манифестацији, оријентисан превасходно на квалитет високог образовања без обзира на то ко је оснивач високошколских институција. Такође, указао је да се остварење наведеног циља усмерава на реализацију у три поља: предстојећи процес акредитације, затим дигитализација високог образовања, као и активно учешће студената у васпитно – образовном процесу.

„Када представљамо високо образовање, увек говоримо о оним институцијама које су акредитовале своје студијске програме. Ових дана Национални савет за високо образовање је усвојио низ правилника, којима се креће у нови седмогодишњи циклус акредитације високошколских институција“, рекао је Милошевић и додао да је то добар почетак и битан сигнал за све високошколске институције, јер им даје шансу да се коректно припреме и обезбеде адекватан простор, наставнике и студијске програме, те на тај начин буду достојни аутономије високог образовања.

Када је реч о ери дигитализације, секретар Милошевић је нагласио да се прикупљају информације о заступљености активности у вези са осавремењавањем свих високошколских установа на територији АП Војводине, кроз реализацију „е-факултета“, „е-наставе“ и „е-индекса“, али да је уверен да нисмо далеко досегнули у процесу дигитализације факултета и наставе, као и да се на том плану може много више урадити.

Учешће студената у васпитно-образовном процесу је од велике важности, наглашава секретар Милошевић, будући да су студенти у фокусу, без обзира да ли је у питању дигитализација или акредитација.

„Све што радимо оријентисано је према студентима, јер су они једина реална будућност“, рекао је Милошевић и додао да према будућим генерацијама треба исказати више поштовања, зато што ће они за коју годину бити носиоци развоја нашег друштва. Секретаријат је за студенте Универзитета у Новом Саду обезбедио културно-спортске ваучере, учешће у зимским едукативним и рекреативним активностима, као и студентске посете у региону.

01032019_putokazi_2
01032019_putokazi_3
01032019_putokazi_5
01032019_putokazi_4
previous arrow
next arrow
01032019_putokazi_2
01032019_putokazi_3
01032019_putokazi_5
01032019_putokazi_4
previous arrow
next arrow