Честитке поводом почетка школске године академцима Пољопривредног факултета

Поводом почетка академске године, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравили су данас на новосадском Пољопривредном факултету професоре и студенте пожелевши им успешну школску годину, као и наставак одличне сарадње. Уједно је данас том факултету испоручен трактор „џон дир“, чију је набавку Секретаријат за пољопривреду суфинансирао са 4,5 милиона динара.
Радојевић је на почетку обраћања поручио студентима ове високошколске установе да усвајају знање, јер су рад и учење најважнији.
„Оно што треба запамтити на путу вашег стицања нових знања јесте да је не знати срамота, а да је учење велика част. Образовање је свакако вредност, а Пољопривредни факултет у Новом Саду вам пружа ту могућност и на вама је то да искористите“, истакао је Радојевић.
Наука и образовање имају важну друштвену улогу, како је ресорни секретар рекао, јер одређују идентитет једне земље и њеног народа, и отварају нове перспективе развоја. Он је указао на то да Пољопривредни факултет у Новом Саду, захваљујући резултатима рада руководства и професорског кадра, данас представља важну карику у повезивању научноистраживачког и образовног процеса са привредом, пружајући студентима могућност да модерним и савременим програмима, успешно савладавају сва неопходна теоријска и практична сазнања у области агрономије.
Радојевић је навео да је у циљу реализовања дуалног образовања и даљег унапређивања научнообразовног процеса Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у претходном периоду уложила знатна средства у опремање научноистраживачких установа, факултета и пољопривредних и средњих школа које образују ученике пољопривредне струке на територији АП Војводине.
„Близу 130 милиона динара је инвестирано у најсавременију опрему за потребе средњих пољопривредних школа и Пољопривредног факултета, од чега су ресорни секретаријат и Пољопривредни факултет уложили 52 милиона динара за набавку најсавременијих трактора, комбајна, сејалица, прикључне механизације и друге опреме неопходне за савремено бављење производњом, као и за одржавање бројних научних скупова“, истакао је Радојевић и подсетио на улагања у младе пољопривреднике који започињу свој агробизнис. Он је истакао значај овакве подршке за њихов останак на селу и развој руралних средина.
Покрајински секретар за пољопривреду пожелео је успешан рад овој значајној институцији, која постиже изванредне међународне резултате, и изнео уверење да ће најуспешнији и остајати на Пољопривредном факултету и дати лични допринос његовом развоју, као и уопште пољопривреди у Војводини и Србији.
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да оваква окупљања – у част почетка академског образовања – имају посебну мисију.
„Уз наше драге студенте, испуњавамо нашу мисију и завет неких наших учитеља. Данас у крошњи једног дрвета које је давно засађено уживамо у хладовини. Данас ћемо ми засадати једно дрво где ће неко за десетак или двадесет година почети да ужива у његовој хладовини, јер осим квалитета и квантитета важан је и континуитет. И тако деценијама овај факултет дочекује оне који су унели неке своје обичаје. Не само због очева и мајки него и због своје љубави према пољопривреди они су данас овде“, рекао је проф. др Милошевић.
Он је навео да осим улагања у осавремењавање пољопривреде и образовања у овој области веома важну улогу играју потреба и мотив људи да заиста унапреде ову привредну грану, те је указао студентима на то зашто је њихова улога толико важна и колико су вредан ресурс.
„Шта смо ми за модеран свет ако осим ораница немамо вас. И пољопривреда је бизнис. И овде ћете слушати о економичности, продуктивности и рентабилности, као и o томе шта је исплативост. Овде ћете о томе разговарати и бити моћан партнер политике. А политика мора да слуша вас, јер каква је то политика ако се не ослања на образовне информације и оне који своју струку воле“, живописно се изразио покрајински секретар за високо образовање и додао да чврсто верује да ће ове генерације ту мисију испунити. Проф. др Милошевић је истакао да је интенција и надаље иста, а то је да помоћ неће изостати, јер је пољопривреда део наше стратешке сигурности, што је најбоље дошло до изражаја управо сада у време короне.
Декан Пољопривредног факултета Недељко Тица поручио је својим студентима да „у животу нема пријатеља и непријатеља“, већ да постоје само учитељи. Осим ове јаке поруке указао им је на то шта значи образовати се на овој значајној високошколској институцији, која ће им пружити знање из оне области која представља главну карактеристику краја у коме живе. Декан их је позвао да успешно заједнички савладају тај важан процес у образовању и животу.
Настава на Пољопривредном факултету у Новом Саду одржава се на основним студијама са 13 студијских програма, на интегрисаним и специјалистичким, мастерским и докторским студијама. У овој високошколској установи до сада је дипломирало 10.108 студената на основним студијама, а укупно са магистарским, мастерским, докторским и специјалистичким 14.452 студента. За ову академску годину уписана су 473 студента (на буџету 446 и на самофинансирању 27 студената). Највеће интересовање је владало за ветеринарску медицину, фитомедицину и агроекономски студијски програм.
01102020_poljoprivreda_2 (2)
01102020_poljoprivreda_3
4 (2)
5_2
6_1
01102020_poljoprivreda_7
previous arrow
next arrow
01102020_poljoprivreda_2 (2)
01102020_poljoprivreda_3
4 (2)
5_2
6_1
01102020_poljoprivreda_7
previous arrow
next arrow