Академик Тибор Варади одржао предавање у огранку САНУ у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је синоћ предавању „Стварност и конструисана стварност у свету права“, које је одржао академик Тибор Варади у Огранку Српске академије наука и уметности у Новом Саду.

У уводном обраћању скупу, академкиња Српске академије наука и уметности проф. др Јасмина Грковић-Мејџор упознала је присутне са најбитнијим деловима импресивне биографије академика Варадија.

Тибор Варади (Tibor Várady) редовни је члан САНУ од 2003. године. Дипломирао је и магистрирао  на Правном факултету у Београду, а докторирао је на Харварду.

Објавио је преко 300 научних публикација на 5 језика. Највећи део његових радова је посвећен Међународном приватном праву и решавању међународних спорова (посебно Међународној трговинској арбитражи), док је био арбитар у преко 250 случајева.

Заступао је Србију (Југославију) у више спорова пре Мећународним судом правде. Предавао је на Правном факултету Новосадског универзитета, на Средњеевропском универзитету у Будимпешти, на универзитетима Беркли, Корнел, Емори, као и на другим универзитетима у САД, на Универзитету Сорбона у Паризу, као и на другим универзитетима.

Данас је професор емеритус Универзитета Емори у САД и Средњеевропског универзитета у Будимпешти. Последњих година бави се и писањем документарне прозе на основу архива адвокатске канцеларије. Објавио је 14 књига документарне прозе на 4 језика.

Током синоћњег предавања академик Варади покушао је да одговори на питање да ли је истина ослонац стварности, јер, по његовим речима, маневарски простор стварности и конструкције је веома широк.

„Конструисана стварност може бити са позитивним, али и негативним намерама“, упозорио је академик подсећајући на „познате злоупотребе’ права, понекад да би се спасао живот, понекад да би се дошло до личне користи“.

Одржавање предавања помогао је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Фотографије. Отош Андраш