Дан еНауке у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас промоцији портала еНаука коју је организовало Министарство науке, технолошког развоја и иновација (НИТРА) у згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

Поздрављајући присутне секретар Милошевић исказао је посебно задовољство партнерском сарадњом Министарства и Секретаријата.

„Резултати интеграције Картона научног радника Аутономне покрајине Војводине и еНауке Министарства науке, технолошког развоја и иновација показују да је наука недељива, а оваквим заједничким радом сигурно ћемо допринети ефикаснијем функционисању и овог сегмента научног рада“, рекао је професор Милошевић и нагласио:

„Принципи конкурентности и транспарентности оваквим порталом сад су још више афирмисани, а то је оно што је управо потребно науци – један потпуно отворен и поштен приступ“.

Владимир Радовановић, помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација, представио је рад портала као и планове за његово унапређење у наредном периоду.

Портал еНаука покренут је на иницијативу НИТРА-е, са циљем да се подржи и унапреди научноистраживачки и иновациони сектор кроз дигитализацију и развој информационих технологија.

Портал је место где се налазе информације о свим научноистраживачким организацијама, подаци свих наших истраживача, као и целокупан опус њихових научних резултата које су остварили у претходном периоду.

У сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност Аутономне покрајине Војводине, омогућено је интегрисање Картона научног радника са територије Аутономне покрајине Војводине са порталом еНаука, почевши од 6. октобра текуће године.

Овај важан корак омогућио је да преко 4.500 активних истраживача са територије АП Војводине, који поседују Картон научног радника, интензивније, активније и ефикасније користе портал еНаука. Уз помоћ свог APVNT броја, истраживачи могу једноставно користити податке, утврдити тачност свог ауторског профила, проверити да ли су све публикације адекватно повезане и евентуално ажурирати своје податке по потреби.

Интензивно ће се наставити са даљим активностима унапређења портала еНаука, са циљем да рад научноистраживачких организација, као и индивидуални доприноси истраживача постану значајно видљивији домаћој и међународној јавности.