Додељене Награде „Др Зоран Ђинђић “ за школску 2022-2023. годину

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас свечаном уручењу Награда „Др Зоран Ђинђић“ за школску 2022-2023. годину, уприличеном у згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

Поздрављајући присутне и честитајући овогодишњим лауретима, секретар Милошевић је с поносом истакао становиште Покрајинске владе да је ово била и остала једна од најважнијих награда за младе истраживаче.

„Било је увек оних који су на различите начине доживљавали ову награду. Ми смо сваког поздравили и истакли оно што је било највредније у њима – научно стваралаштво. Све остало,  где смо се разликовали, за нас је само део колорита на слици ове заједнице, карактеристичне по плурализму мишљења. Зато и јесмо мозаик, а не монохроматска појава која све поистовећује са једним обрасцом“, казао је ресорни секретар и додао:

„Данас су са нама овде млади људи који су најлепши део нашег друштва: ствараоци који, сећајући се др Зорана Ђинђића, показују право лице нашег Универзитета. Они су понос институција на којима су запослени, својих ментора, породице, али и целокупне заједнице“.

„Ови млади истраживачи су већ видљиви на међународним листама, а тек им предстоје професионални успеси и зато је важно да им покажемо да је Србија место где ће остварити врхунске домете својих каријера. И да се осврнем на размишљања Зорана Ђинђића: они су увелико поправили онај сат који је неко други покварио и обавезали све нас да чувамо, у завету љубави и самопоштовања, оне са којима ћемо заједно градити будућност Србије“, закључио је своје обраћање професор Милошевић.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић подсетио је да је ово јубиларни 20. пут да се ова награда додељује и да су је до сада добила 33 истраживача и да је то најбоља слика рада свих наставника на Универзитету.

Проф. др Биљана Шкрбић, председница Одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“, указала је на то да је Одбор ове године, суочавајући се са изазовима градације најбољих, а водећи рачуна да не оштети никог, увео нови правилник којим је дефинисано да изузетни могу и да деле награду.

На свечаности су уручене прва и трећа награда „Др Зоран Ђинђић” за младе научнике и истраживаче за школску 2022-2023. годину.

Ове године Сенат Универзитета донео је одлуку да се Прва награда „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача додели двојици кандидата: др Николи Тодоровићу, асистенту Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду и др Немањи Теслићу, научном сараднику Научног института за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду.

Лауреат треће награде је др Бојан Матковски, доцент на Економском факултету у Суботици Универзитета у Новом Саду.

Награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи завршни рад на основним и мастер академским студијама из области филозофских и социолошких наука ове године неће бити додељена с обзиром на то да ниједан рад није задовољио постављене критеријуме.

Финансијски покровитељ Награда „Др Зоран Ђинђић“ је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.