Додељени уговори високоoбразовним институцијама на основу три јавна конкурса

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас уговоре представницима високообразовних институција које су добиле средства на основу три јавна конкурса. Реч је о конкурсима за финансирање научноистраживачких и развојно-истраживачких пројеката националних мањина – националних заједница, за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у области уметности и за финансирање развојно-истраживачких пројеката високих школа струковних студија с територије АП Војводине у 2023. години.

Поздрављајући присутне, секретар Милошевић се прво осврнуо на конкурс намењен високим струковним школама за који је ове године за развојноистраживачке пројекте опредељено 10 милиона динара за финансирање 22 пројекта.

„Ишли смо у сусрет, не само потребама које су данас препознате и регистроване као неопходне, него и свему што је струковно образовање сутра. Закон о високом образовању у члану 34. јасно диференцира академске од струковних студија, док се у члану 35. Закона прописује да су докторске студије искључиво академске. Оваква пракса је у супротности са решењима најразвијенијих држава, али је нови показатељ шта треба да нам буде узор и за то требa да се припремимо, не административно, не политичким декретима, већ суштински; високе школе струковних студија морају бити место које ће прво изградити легитимитет новог нивоа образовања, што можемо постићи искључиво кроз истраживачку делатност.“

„Највећи део истраживачке интелигенције концентрисан је у високом образовању, а само једноцифрен постотак исте налази се у привреди, што је у супротности са структуром запослености истраживача у развијенијим земљама. Зато је ваша мисија да огромни интелектуални потенцијал који поседујемо ставимо у функцију привредног развоја“, поручио је ресорни секретар.

„Наша академска заједница је поново доказала да прихвата изазов који је специфичан за нашу мултинационалну Војводину“, казао је професор Милошевић наводећи да ће ове године бити финансирано 17 пројеката развојно-истраживачких пројеката националних мањина – националних заједница у укупном износу од 8 милиона динара.

„Тачно је да наука, привреда, политика утичу значајно на наш живот, али уметност нам омогућава да наша животна стварност буде садржајнија обогаћена складом и хармонијом“, истакао је секретар и додао да ће са 8 милиона динара бити подржано 18 пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у области уметности.

„И у наредним годинама ови пројекти биће подржани. Можда то неће бити видљиво у великим цитатним базама, али биће сагледиво у људском задовољству, јер је и та нијанса њиховог постојања препозната“, закључио је своје обраћање проф. др Милошевић.

Проф. др Јосип Ивановић, декан Учитељског факултета на мађарском наставном језику, у свом обраћању присутнима је нагласио:

„Мој матични факултет је доказ бриге Републике Србије, посредно кроз Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, да се мањина обезбеди. Није чудо што су односи Србије и Мађарске данас на тако високом нивоу. Заузмимо се једни за друге и свима ће нам бити боље.“

Председник Конференције академија и високих школа Србије проф. др Бранко Савић указао је на значај развојно-истраживачких пројеката високих школа струковних студија „јер без таквих пројеката наставници на овим школама не могу бити бирани у виша звања и на тај начин школе остају без кадра“.

Професор на Академији уметности у Новом Саду Жарко Лазић захвалио се на подршци Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност подсетивши „да уметност није само машта једног ствараоца или резултат његове креативне способности, већ ту велику улогу игра и истраживачки рад који је препознат и подржан од стране секретаријата већ седму годину за редом“.

Покрајинска влада је ове године, преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, обезбедила 26 милиона динара за реализацију 57 пројеката у оквиру поменута три јавна конкурса.

Photo: ©Filip Bakic