Обилазак Меморијалног комплекса Михајло Идворски Пупин

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић са државним секретаром Вукашином Гроздићем, директорком Центра за промоцију науке Марјаном Бркић и подсекретарком Покрајинског секретаријата  за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарином Ковачевић, обишла је Меморијални комплекс Михајло Идворски Пупин

,,Михајло Пупин, један од највећих српских научника и родољуба завређује да као народ чувамо успомену и поносимо се његовом заоставштином. Данас сам обишла родну кућу Михајла Пупина, стару школу коју је похађао током прва четири разреда и Народни дом „Михајло Пупин“. Мој закључак је да као држава морамо да урадимо много како бисмо од оваквог места од историјске важности направили задужбину, која у потпуности осликава важност лика и дела овог научника. Урадићемо све што је у нашој моћи да максимално помогнемо и изађемо у сусрет екипи ентузијаста која се труди да у Меморијалном комплексу очува дух старог времена у ком је радио и живео Михајло Пупин“, рекла је др Беговић.

,,У протеклих неколико година посетили су нас министри различитих ресора, уз историјску посету премијерке Ане Брнабић 26. јануара ове године. Драго ми је да министри Владе Републике Србије имају прилику да оцене тренутно стање комплекса Михајло Пупин у Идвору и да послушају причу о Михајлу Пупину. Надам се да ћемо заједничким снагама успети да Пупина вратимо на оно место које он заслужује као један од највећих лобиста, добротвора и научника које је наша држава имала“, рекао је директор Народног дома „Михајло Пупин“ Светислав Закић.

Музејски комплекс посвећен Михајлу Пупину основан је 1979. године у част 125 година од рођења великог научника, састоји се од три објекта: Музеја, Родне куће и Задужбине, а налази се у саставу Народног дома „Михајло Пупин“ у Идвору. Пупин је био један од оснивача НАСА, први председник Њујоршке академије наука, члан више европских и светских академија наука, почасни доктор 18 универзитета, професор чији су студенти постајали нобеловци, добротвор, публициста.