Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” обележио осамнаест година успешног рада

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић  посетио је данас Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“, где је пригодном свечаношћу, обележено осамнаест година успешног рада ове институције. Факултет за правне и пословне студије основао је проф. др Лазар Вркатић 2006. године, са идејом да образује квалитетне и креативне стручњаке, који ће моћи активно да се укључе у друштвене и привредне токове.

Присутним званица обратио се секретар Милошевић:

„Долазак на Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“ причињава ми задовољство, јер се налазимо у акредитованој високошколској институцији. На овом месту заиста можемо да сведочимо квалитету када су у питању правне студије, студије психологије и енглеског језика, и тај квалитет може да послужи као пример другимa. Важно је истаћи да смо овде да подржимо оно што је вредносна оријентација етаблирана у времену када је оснивач ове институције, проф. Лазар Вркатић, као либерал и човек национално-грађанске оријентације, пронашао у плурализму власништва оно што је важно за добробит нашег друштва, а то је интелектуализација свих друштвених процеса укључујући политику, културу, образовање, медије.“

„Данас, посматрајући студенте вашег факултета и било ког другог где се школују будући правници, желим да видим интелектуалце и моралне громаде, јер ћете ви, попут лекара који лече људе, бринути о здрављу целокупног друштва“, истакао је ресорни секретар и нагласио да је „постојање оваквих факултета на добробит друштва, јер они нису на терету буџета Аутономне покрајине Војводине или Републике Србије, напротив, они су повериоци, не дужници, они доприносе тим буџетима, док испуњавају важну друштвену мисију – интелектуализацију целокупне заједнице“.

„Верујем у 18 година вашег посвећеног, честитог рада у којима сте неретко били омаловажавни и сигуран сам да ћете у годинама и деценијама које долазе, оправдати своју мисију“, закључио је своје обраћање професор Милошевић.

О томе шта је постигнуто за осамнаест година постојања и рада факултета и у ком правцу иде развој ове високошколске установе, говорила је деканица проф. др Јасмина Недељковић:

„У континуитету радимо на унапређењу наставног процеса и на тај начин стварамо даље могућности за развој у оквиру Универзитета. Трудимо се да пратимо да ли су студенти који су завршили наш факултет успели да, са знањем које је крунисано дипломом, добију запослење у овим тешким, кризним временима. Са поносом могу да кажем, да су студенти свих наших студијских програма добили, односно нашли посао у ИТ компанијама, банкама, адвокатским канцеларијама, различитим консултантским установама, у јавном сектору и ево, част ми је да ових дана неке од њих могу да видим и чујем.“

Своје пунолетство факултет ове године обележава са више догађаја. Поред данашње свечаности биће организован и дан посвећен Фондацији “Проф. др Лазар Вркатић“, на којој ће најбољим студентима бити додељене стипендије. Фондацију је основала породица покојног професора Лазара Вркатића, с циљем очувања успомене на његов педагошки, научни, хуманитарни и друштвено ангажовани рад.

Наредни дан биће организован Алумни дан, на коме ће се окупити многобројни дипломирани студенти који сада граде успешне каријере у великим компанијама и институцијама.

Данас на Факултету за правне и пословне студије др Лазар Вркатић студенти могу похађати основне и мастер студије на студијским програмима Пословна психологија и Психотерапија, Право, Безбедност и криминалистика и Енглески језик.