Филозофски факултет прославио 68 година постојања

Филозофски факултет у Новом Саду основан је посебним законом који је донела Скупштина НР Србије јуна 1954. године, свечано је почео са радом 20. новембра 1954, а прво предавање, студентима пристиглим на студије из целе Југославије је одржано 1. децембра исте године.

Филозофски факултет ће заједно са Пољопривредним факултетом од 1954. године чинити језгро из кога ће 6 година касније настати Универзитет у Новом Саду.

Честитајући студентима и запосленима 68 година постојања и успешног рада Филозофског факултета проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност је истакао да годишњица представља сведочанство о идентитету и величанственој речи „човек“ – почетак и крај свих наших настојања.

„Човек није ресурс, није капитал, он је смисао свега што радимо у економији, политици, култури. Заправо човек је једина вредност о којој можемо сведочити у неком прошлом, садашњем и будућем времену. Он је креативно биће, али и биће које може много тога да уради, нажалост, и лошег. Зато данас сведочимо о неприхватљивости „измицања столице учитељима“, ћутању жртве насилништва, али и равнодушности на ретроградне идеје које нас деле и дискриминишу“, казао је секретар Милошевић и додао:

„Гледано из угла историје, психологије, социологије и других друштвених и хуманистичких наука, долазимо до спознаје да слободна друштва почивају на слободним људима. Све су то идеје које у великој мери настају и овде, на Филозофском факултету, и зато смо ту да га подржимо у његовој намери да упознамо најлепше стране човека“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима деканице Филозофског факултета проф. др Иване Живанчевић Секеруш годишњица Факултета се прославља радно, будући да је у току Дванаести међународни интердисциплинарни симпозијум – Сусрет култура.

Од почетних 6, Филозофски факултет данас нуди 50 акредитованих студијских програма на сва три нивоа студија. Факултет има 18 одсека, 23 центра, око 5.000 студената и 400 запослених, а од свог оснивања до данас на њему је дипломирало, магистрирало и докторирало више од 26.000 студената.