Филозофски факултет у Новом Саду богатији за још један студијски програм – Шпански језик, књижевност и култура

Одсек за италијанске и ибероамеричке студије основан је у јуну ове године, након 43 године постојања Лектората за италијански језик и 25 година Лектората за шпански језик, при Одсеку за романистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

На свечаности поводом званичног почетка рада новог студијског програма – Шпански језик, књижевност и култура, поред многобројних гостију присутне је поздравила и мр Катарина Ковачевић, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.

„Мултикултурална средина у којој живимо оплеменила нас је богатством различитости и научила да, чувајући свој језички и национални идентитет, негујемо дух узајамног поштовања разноликости, уважавамо традицију, културу, обичаје; дакле, особености свих припадника других народа и тим квалитетом градимо свет знања, толеранције и демократије“, казала је подсекретарка Ковачевић и додала:

„У складу са концепцијом подршке, наша је обавеза да створимо подстицајне услове за даљи развитак институција из наше надлежности, подржимо захтеве и потребе оснивања нових студијских програма, јер само у таквој корелацији Покрајински секретаријат препознаје прави пут сарадње“, закључила је подсекретарка Ковачевић.

Концепција Одсека темељи се на два студијска модула: Италијански језик, књижевност и култура и Шпански језик, књижевност и култура, за којима на Филозофском факултету већ годинама влада велико интересовање и постоји несумњива потреба. Програми су засновани на савременој и мултимедијалној настави, развијању интерактивности и дигитализације, употреби интернет платформи и мотивисању студената за самосталан и групни рад. Обухватају подробно изучавање италијанског, односно шпанског језика, хиспаноамеричке књижевности и културе, као и стицање преводилачких знања и компетенција.

Шпански амбасадор Њ.Е. Раул Бартоломе Молина је поводом званичног почетка рада новог студијског програма уручио доц. др Бојани Ковачевић Петровић, професорки на Одсеку за италијанске и ибероамеричке студије – Орден Изабеле Католичке – за ширење и популаризацију шпанског језика, књижевности и културе, а потом одржао кратко предавање о значају шпанског језика у савременом свету.