Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду прославио девету годишњицу

Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду, чије је седиште на Филозофском факултету, данас, 27. маја 2023. године, прославио је девет година постојања и успешног рада. Свечаности која се одржала на Факултету, поред осталих званица, присуствовали су представници амбасаде Народне Републике Кине, Министарства просвете Републике Србије, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић, српски и кинески директор Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду, те представници пословних удружења из Србије и Кине, као и представници факултета, школа и вртића који су партнери Института.

Министар саветник у амбасади Републике Кине, господин Џанг Џ у свом поздравном говору нагласио је :
„Конфуцијев институт представља прозор за српски народ, кроз који сви заинтересовани могу да науче кинески језик и упознају кинеску култура. Он је и мост и спона за образовну и културну размену између наше две земље. Конфуцијев институт игра важну улогу у промовисању равноправне размене и узајамног учења између култура наше две земље, продубљивању сарадње иницијативе „Појас и пут“ и изграђивања заједнице са бољом будућношћу.“

Проф. др Бојан Тубић, помоћник министра просвете Републике Србије се осврнуо на рад Министарства у ширењу наше универзитетске мреже са универзитетима у Кини и такође истакао:

„Сарадња између Србије и Кине на свим пољима је на високом нивоу. Посебно бих истакао учешће Србије у иницијативи и пројекту „Појас и пут“. На овај начин су две државе потврдиле посвећеност јачању свеобухватног стратешког партнерства у циљу даљег унапређења билатералне практичне сарадње у различитим областима.“

Жолт Сакалаш, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице говорио је о Војводини као изразито мултикултурној и мултиконфесионалној средини:

„Таква једна Војводина, отворена за различитост, спремна да прихвати, заштити и однегује сваки аутентичан културни идентитет, па и онај који је мален по броју заступника тог идентитета, била је увек отворена и за велике, доминантне културе и традиције света, па тако и за кинеску. Дабоме, ма колико географски да смо далеко, постоје увек два сигурна пута да се даљине премосте и да се народи зближе: један је пут културе, други је пут образовања.“

Деканица Филозофског факултета и српска директорка Конфуцијевог института, проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, захвалила се на сарадњи и доприносу свим сарадницима Института, и српским и кинеским, као и досадашњем кинеском директору Чену Хуиу коме се завршава мандат и пожелела топлу добродошлицу новој директорки Чен Сију.

Кинeски директор Института, проф. др Чен Хуи се такође у свом говору захвалио на сарадњи сарадницима и партнерским институцијама те закључио:

„Млади људи који сада уче кинески, у будућности ће сигурно постати нова снага у пријатељској размени између Кине и Србије.“

У програму су учествовали полазници курсева кинеског језика и културе који се организују у партнерским институцијама: Предшколска установа – вртић „Маштоленд“, новосадски хор „Лалашани“, Гимназија “Јован Јовановић Змај”, Карловачка гимназија и Вушу клуб „Лаоху“.

Поред њих, специјално за ову прилику из Кине су допутовала и двојица сликара и калиграфа, Мо Сијаовеји и Лан Јао, чија је изложба „Кинески и српски пејзажи виђени четкицом кинеских сликара” постављена у холу Филозофског факултета. Ова уметничка дела су настала традиционалним кинеским методама осликавања.

Поводом своје годишњице, сад већ традиционално, Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду сваке године одржао је церемонију доделе ХСК сертификата најбољим полазницима, као и доделу годишњих награда најзаслужнијим сарадницима.

У поподневним часовима, након прославе, на Факултету је одржано републичко такмичење у познавању кинеског језика, „Кинески мост“, у категорији за студенте, док ће се 3. јуна у Београду одржати такмичење за средњошколце.

Подсетимо, Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду свечано је отворен 27. маја 2014. године у присуству високих званица из Кине и Србије. Од тог тренутка Филозофски факултет и Универзитет у Новом Саду постали су део велике породице Конфуцијевих института у свету. Та породица данас броји више од 600 института и преко 1200 Конфуцијевих учионица.

Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду настао је на иницијативу амбасаде Народне Републике Кине у Србији и Ханбана, седишта свих Конфуцијевих института. Они су повезали Универзитет за пољопривреду и шумарство Џеђијанг – ЗАФУ из Ханџоуа, са Универзитетом у Новом Саду.

Мисија Конфуцијевог института је да шири кинеску културу и кинески језик, кроз различите културне и уметничке активности, те да презентује савремену Кину свету.