Међународни научни скуп посвећен 80. годишњици Велике рације

У Матици српској одржан је међународни научни скуп под називом „80 година од погрома у Великој рацији – корак даље ка заједничкој будућности“, који је окупио представнике  академске, научне и истраживачке делатности с циљем подизања свести у друштву o овoj теми.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да овај скуп, који је Матица српска организовала с Покрајинским заштитником грађана, представља сећање на трагичне догађаје од пре осам деценија и суочавање са истином, која треба да допринесе сигурнијој и срећнијој заједничкој будућности свих нас.

„За Покрајински владу је ово изузетно важан скуп, не само зато што се организује у Матици српској већ што ауторитет оних који га организују сведочи о томе да смо привржени истини. Реч је о ужасном догађају, али сам уверен да васкрсава једна нова идеја – идеја сарадње и поверења заснована на истини“, истакао је проф. др Милошевић.

Смисао оваквих скупова, како је рекао ресорни секретар, инспирисаних историјским догађајима, јесте и одавање поште жртвама и вечни помен кроз културу сећања.

„Оно што се у Новом Саду и целој јужној Бачкој дешавало у јануару 1942. године, била је једна од свакако најболнијих, али не и једина болна тачка на вековној, готово миленијумској вертикали односа између Срба и Мађара. Вертикали на којој су нас нарочито у време великих ратних сукоба гурали на непомирљиво супротстављене стране, са периодима блиске сарадње и разумевања какав је, на срећу, управо период у којем ми данас живимо“, навео је Милошевић.

Како је истакао, осветљавање оваквих догађаја није само одавање поште невиним жртвама већ и порука да помирење, у чијем темељу је била само истина, подразумева праштање, али и незаборав – као дуг жртвама и вечну опомену да се злочин никада, нигде и никоме не понови.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић нагласио је да је овакве догађаје увек неопходно осветлити и научним радом.

„Има још увек мноштво детаља које ваља сагледати и са чињеничног аспекта, али и са становишта начина како о свему томе мислимо и уводимо у културу сећања. Основна интенција је да упозоримо да се такви догађаји никада више не смеју догодити“, поручио је Станић.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић указао је на то да је унапређење људских права подизањем вредности које су иманентне сваком друштву нешто о чему мора да се говори стално чак и кроз културу сећања.

За време Велике рације убијено је више хиљада Срба, Јевреја и Рома у злогласној акцији мађарских фашиста у јужној Бачкој, а њихова тела бачена су под лед Дунава и Тисе. Сматра се да је овај догађај један од најтрагичнијих у Другом светском рату на простору Југославије.