Обележен Дан факултета техничких наука у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски обратио се данас на свечаној академији поводом обележавања Дана Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

У присуству представника Универзитета и Факултета, републичких, покрајинских и градских званичника Новог Сада и Требиња и верских заједница, ресорни секретар проф. др Бранко Маркоски је честитао запосленима и студентима 64 године постојања и 50 година имена ФТН-а истакавши значај ове високообразовне установе, која слови за једну од највећих и најбољих у региону за образовање инжењера новог доба.

„Факултет техничких наука не само да прати најновије трендове у технологији и инжењерство, већ их и поставља“, поручио је  проф. др Маркоски и додао:
Данас славимо прошлост, али се такође окрећемо и ка будућности коју заједнички градимо. Како је рекао Никола Тесла ─ од свих сила трења, она која највише успорава људски напредак јесте незнање. Са поносом истичем да је Факултет техничких наука са преко 17.000 студената и 88 акредитованих студијских програма највећи факултет у оквиру УНС-а. Током шест деценија ова високообразовна установа постала је синоним за врхунско образовање, изузетна истраживања и сарадњу са привредом. Наша мисија је не само да пружимо врхунско образовање нашим студентима и подржимо научноистраживачки рад, већ и да обликујемо будућност.“

Он је указао и на значај сарадње између ФТН-а и Научно-технолошког парка Нови Сад, који „представља срце иновација на Универзитету у Новом Саду“. 

„Ова сарадња, која је допринела стварању окружења подстицајног за размену идеја и иновативних решења, донела је конкретне резултате кроз развој нових технологија и производа који трансформишу нашу привреду, те у знатној мери доприносе бољем квалитету живота грађана“, рекао је професор Маркоски.

„Све што Факултет техничких наука и Нови Сад данас имају не би било могуће  без подршке Републике Србије, која је у последњих десет година уложила више милијарди у високо образовање. Наша земља је препознала важност да се активо укључи у четврту индустријску револуцију и тренутно је и предесдавајућа у ‘Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију’, које чине најразвијеније државе света“, нагласио је проф. др Маркоски.

Он је подсетио на то да је је у плану изградња НТП 2 у Новом Саду, те да са изградњом државног Дата центра и плановима за излагање најсавременијих технолошких иновација на Експу 2027, Србија има прилику да свету представити своју улогу у развоју науке и технолошким иновацијама.

„У временима брзих промена позивам вас да останемо посвећени традицији, да не заборављамо своју обавезу да не радимо само за данас, већ и за оно што сутра доноси“, закључио је своје обраћање секретар Маркоски.

Проф. др Борис Думнић, вршилац дужности декана Факултета техничких наука, рекао је да је тај факултет потекао од Машинског факултета, који је основан Уредбом Народне скупштине Републике Србије 18. маја 1960. године у Новом Саду, у саставу Универзитета у Београду. Након оснивања Универзитета у Новом Саду 28. јуна 1960. године, Факултет, заједно са још шест до тада основаних факултета са подручја Војводине, улази у састав УНС-а, док је 1974. године стекао своје име.

„Раст и развој Факултета био је интензиван. Почело смо од класичних инжињерских струка ─ машинства, електротехнике, грађевинарства, саобраћаја да бисмо студијама архитектуре заокружили процес формирања класичних струка. Након тога почели смо развијати интердисциплинарне студијске програме и то је оно што карактерише ФТН. Наш степен развоја превазилази тренутно кадровске и просторне капацитете. Ми ћемо наставити да растемо како по кадровима, тако и по новим пројкетима, а један од њих је и пројекат нове зграде Факултета техничких наука, коју желимо да градимо на простору машинских института, одакле смо и кренули, и да на тај начин створимо још боље услове за развој Факултета и свих оних инжењерских струка које окупљамо под нашим кровом“, истакао је в.д. декан Думнић.

Поред пригодног културно-уметничког програма и обраћања званичника на свечаности у Градској концертној дворани додељене су награде за изузетне резултате најуспешнијим студентима и запосленима, као и Повеља за успешну сарадњу и изузетан допринос развоју Факултета техничких наука Покрајинској влади, коју је ресорном секретару Маркоском уручио проф. Думнић.

На данашњој свечаности, осим домаћина профДумнића и ректора Универзитета проф. др Дејанa Мадићa, обратили су се и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Фото: Отош Андраш, Вива медиа