Обележен Међународни дан жена и девојака у науци

Међународни дан жена и девојака у науци обележен je данас у конференцијској сали Хотела „Велики“ у Новом Саду, a свечаност под називом „Научнице говоре“, организовало је Удружење научница Србије СРНА, које је основано у новембру 2021. године са циљем унапређења положаја жена и девојака у науци и просвети.

Присутнима се тим поводом обратио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић који је истакао да 21. век представља век пуне афирмације жена, како у политици и предузетништву тако и у науци.

„Резолуција Генералне скупштине Ујединњених нација о правима жена је обавезујућа, а реалан живот овде у АП Војводини нам показује да жене, научнице и те како имају доминантну улогу. Примера ради, на краткорочним пројектима које расписује Секретаријат, од 36 финансираних пројеката, жене су руководиоци на 20 пројеката, док од 74 дугорочна пројекта, жене воде 42 пројекта. Слична ситуација је и у реализацији других конкурса. Оно на чему бисмо могли да порадимо у корист жена је њихово веће учешће у управним структурама факултета и института, заправо у структурама у којима се, осим науке и високог образовања, тражи и посебна друштвена одговорност у раду високообразовних институција“, казао је секретар Милошевић и додао да верује да ће се заједничким радом доћи до решења и да ће изазови који су пред нама само оснажити родне идентитете.

Председницa Удружења научница Србије „СРНА“ проф. др Сања Подунавац-Кузмановић је поручила да је Међународни дан жена и девојака у науци увек подсети на храбре и јаке жене које су  успеле да, поред свих породичних и кућних обавеза, стоје раме уз раме са својим мушким колегама.

„Ово Удружење је превасходно усмерено на научнице и просветне раднице, а за циљ има, од повећања њихове видљивости у широј друштвеној заједници, преко промовисања принципа родне равноправности у свим аспектима научног рада, оснаживања ученица и студенткиња за бављење науком, јачања капацитета научница у области иновационог предузетништва, до подизања свести о значају постојања системских решења која ће пружити подршку женама и девојкама у науци и просвети да испоље свој пуни потенцијал и на тај начин допринесу општем друштвеном развоју“, закључила је председница Удружења Подунавац-Кузмановић.

На свечаност која је посвећена младим научницама говориле су добитнице престижних признања – награде „Др Зоран Ђинђић“ др Вања Шерегељ, националне стипендије Лореал–Унеско „За жене у науци“ др Снежана Паповић, награде Привредне коморе Србије за најбољу докторску дисертацију у 2019/2020. години др Ивана Пајчин, као и чланица Удружења ромских студената Моника Чонка и потпредседница Удружења научница Србије „СРНА“ проф. др Јованa Граховац.