Обележено две године рада Института за вештачку интелигенцију Србије у Новом Саду

Поводом обележавања две године рада Института за вештачку интелигенцију Србије јуче је у амфитеатру Научно-технолошког парка у Новом Саду одржана свечаност и конференција „Доба вештачке интелигенције“ којој су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске Владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначеленик Новог Сада Милан Ђурић, шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре,  министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка науке и технолошког развоја др Јелена Беговић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Гости на конференцији били су проф. др Нику Себе са Универзитета у Тренту и Саша Остојић из америчке компаније „Плејграунд глобал“ који су одржали кратка предавања о најновијим достигнућима у области вештачке интелигенције.

Говорећи о новим технологијама Брнабић је истакла да је најбржи раст забележен у ИТ сектору, због чега је Србија у изузетној позицији да постане једна од водећих земаља када је у питању развој иновативних дигиталних производа.

– За будућност Србије, за даљи напредак, ефикасност и продуктивност привреде и за квалитет услуга у оквиру наше државне управе од великог значаја је вештачка интелигенција – казала је Брнабић. – Због тога смо, пре неколико година, донели стратешку одлуку да додатно инвестирамо у институције које ће се бавити вештачком интелигенцијом, јер у том аспекту не само да не смемо да заостајемо, већ морамо бити један од лидера уколико у будућности желимо брз економски раст и развој.

Према речима Брнабић било је довољно мало фокуса и инвестиција да ИТ инустрија постастене најбрже растући сектор привреде.

– Током 2021. године свако друго ново радно место било је у ИКТ сектору, а да наш извоз је достигао 2.7 милијарди евра, док је пре десет година био 375 милиона евра – рекла је премијерка додавши да је битно да образовни систем има капацитет да брзо ишколује квалитетне кадрове који могу да се такмиче раме уз раме с најбољима у свету. – Наша стопа раста ИКТ сектора у 2022. години, од 45 одсто, била је већа од свих држава Европске уније. Србија је била држава с највећим растом извоза услуга у читавој Европи од 2017.до 2022. године, односно он је порастао за 112 одсто.

Како је објаснила по неким предвиђањима вештачка интелигенција ће до 2030. године утицати више од 15 одсто на глобали раст бруто домаћег производа (БДП).

– Још 2019. године усвојили смо Стратегију за развој вештачке интелигенције, и постали тек 26. земља на свету с таквом стратегијом, 2021. године основали институт за развој вештачке интелигенције и пустили у рад суперкомпјутер у Крагујевцу, 2022. године, као 29. земља на свету, постали смо члан Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, а ове седмице ћемо на седници Владе усвојити етичке смернице за употребу вештачке интелигенције – најавила је Брнабић. – Данас смо међу 11 држава на свету која има програме из области вештачке интелигенције у оквиру основног и средњег образовања и једина замеља на свету која осим тога има и нове програме у припреми. Захваљјујући свему томе спремни смо да се суочимо с изазовом и шансе које смо створили искористимо за бржи раст привдреде као и за већу конкурентност на тржишту.

Брнабић је нагласила да је осим вештачке интелигенције значајна и биотехнологија.

– Крајем прошле седмице стигло је одобрење од Развојне банке Савета Европе кредит од 200 миилиона евра, за развој „БИО 4“ у Београду и очекујемо да ћемо до краја године почети с изградњом. То значи да ћемо коначно имати институт за равој вештачке интелигенције у Београду и да је синергија између биотехнологија и вештачке интелигенције крије велики потенција за нашу земљу – рекла је Брнабић.

Жиофре је казао да је вештачка интелигенција област која се муњевито развија која мења начин на који живимо, радимо и комуницирамо.

Она има потенцијал да промени сваки сегемт друштва, од транспорта, образовања, медицине, до финансија. Због тога ће ЕУ пружити пуну подрушку Србији у развоју нових технологија и сарадњу између установа.

В.д. директор Института за вештачки интелигенцију проф. др Дубравко Ћулибрк појаснио је да је та унстанова недавно добила акредитацију, па има право да учествује у пројектима.

Посебан акценат се ставља на пројекте у области медицине и лекова који могу да уведу револуцију у лечење најтежих болести. Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије тежи да своја знања пренесе запосленима у привреди како би се убрзала модернизација ИТ индустрије у Србији и повећала продуктивност предузећа у свим привредним секторима.

(текст преузет са Dnevnik.rs)