Одржан стручни скуп „Образовање приступачно свима“

Универзитет у Новом Саду, у сарадњи са Свеучилиштем у Мостару, Универзитетом у Сарајеву, Универзитетом у Источном Сарајеву, Универзитетом у Бањој Луци и Универзитетом у Београду, домаћин је стручног скупа под називом „Образовање приступачно свима“, који се одржава данас у Централној згради Универзитета у Новом Саду.

Заједно са ових пет партнерских универзитета, Универзитет у Новом Саду иницијатор је и један од потписника Споразума о разумевању и заједничком раду на унапређењу услова студирања студената са инвалидитетом. Овим документом универзитети су изразили спремност да заједничким напорима допринесу унапређењу услова студирања студената са инвалидитетом, с циљем повећања броја високообразованих особа са инвалидитетом. Подручје сарадње укључује академску, научну и стручну сарадњу, која ће се, између осталог, огледати у развијању регионалне мреже за подршку студентима са инвалидитетом, размени искуства и примера добре праксе, заједничким пројектним активностима, креирању прилика за размену студената, као и раду на институционализацији система подршке и стандардизацији сервиса за подршку.

Отварању скупа присуствовала је и подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић која је поздравила учеснике, а говорећи о значају реализације оваквих скупова, подсетила присутне на добру досадашњу сарадњу са студентским организацијама и истала да ће Секретаријат, ослушкујући потребе студената и прихватајући конструктивне предлоге, и убудуће подржавати активности студената.

„Циљ оваквих скупова управо је охрабрење, подршка и подстицај младим људима да истрају у образовном процесу за који им је потребан вишеструки напор да досегну резултате својих вршњака, а имају храбрости да се, упркос личним потешкоћама, образују и граде интелектуални капацитет друштва“, истакла је подсекретарка.

,,Наша је обавеза да створимо подстицајне услове студентима с инвалидитетом, како би њихова одважност и жеља за образовањем биле покретачи нових идеја и градитељи будућности на понос новим генерацијама“, завршила је своје обраћање подсекретарка Ковачевић.

Излагања на скупу одржаће релевантни актери пружаоци подршке студентима са инвалидитетом, говорећи о специфичним сервисима подршке и начинима за њихову имплементацију, као и представници партнерских универзитета и Покрајине. Скуп је замишљен као стручно-едукативни догађај на ком ће учесници и посетиоци имати прилику да сагледају различите начине за имплементацију сервиса подршке, а све са циљем стандардизације сервиса за подршку и уједначавањем система подршке на универзитетима потписницима споразума.

Скуп се организује уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.